Nu kan du vara med och nominera årets interna och externa miljöhjältar!

2020-11-11 08:00

Region Västernorrland arbetar för en hållbar region. För att uppmuntra och belöna miljöarbete och miljöengagemang delas årligen ett internt och externt miljöpris på vardera 20 000 kronor ut. Nu är det dags att nominera dina miljöhjältar.

2019 års externa miljöpris delades ut till grönsaksbönderna Terez Bergfeldt och Linda Isaksson. De två vännerna hade under lång tid drömt om att göra något ihop och för fem år sedan förverkligade de sin dröm och startade andelsjordbruket Bondbönorna i Torsåker.

- Vi vill bidra till en bättre värld genom att arbeta med hållbar matproduktion, säger Linda Isaksson. 

Några bin surrar omkring och letar efter sommarens allra sista droppar nektar. I en av de stora grönsaksbäddarna sitter Linda Isaksson på knä mellan rader av grön blast och skördar palsternackor. Under en säsong producerar de en lång lista av ätbara grödor på den 2,5 hektar stora gården i Torsåker, bland annat pumpa, squash, lök, kål, bönor och sallader. Totalt ett 40-tal olika sorter.

- I ett småskaligt andelsjordbruk kan de gamla lantsorterna få blomma ut igen. Vi vill kunna erbjuda en mångfald av grödor, som är anpassade för vårt nordliga klimat och bevarade för sin goda smak, berättar hon.

Ett andelsjordbruk bygger på principen om en transparent verksamhet där andelsmedlemmarna betalar varsin årsavgift. De har sedan insyn i hur bonden arbetar och kan se vad pengarna går till. Idén utgår även ifrån hur mycket, och vilken sorts mat det finns efterfrågan på, samt hur intensiv odling marken och ekosystemen på gården klarar av utan att utarmas.

- Vi tror och hoppas att det vi gör är en viktig del i att ställa om jordbruket till att bli mer lokal och småskalig. Jättekul att Region Västernorrland är med och uppmuntrar till hållbar utveckling som också ger en mer levande och pulserande landsbygd, säger Terez Bergfeldt.

Nominera årets miljöhjältar!

Du kan nominera en person eller organisation som du tycker gjort en insats för miljön värd att uppmärksammas och belönas. Målgrupp för priset är enskilda personer och grupper, organisationer, företag och myndigheter i Västernorrland. Såväl direkt miljöbefrämjande prestationer som forsknings- och opinionsbildande insatser kan belönas.

2019 delades det interna miljöpriset av Malin Långh, dagsjukvård operation i Sundsvall och apotekare Ulf Lindahl, Härnösand.

Skicka förslag på vinnare av årets miljöpris med motivering till oss senast den 31/12 2020.

E-post: hallbarhet@rvn.se, eller till Region Västernorrland, 871 85 Härnösand.


Tillbaka till toppen