Eveline Karlsson
Eveline Karlsson passade på att ta din första dos vaccin mot covid-19 i Birsta City på torsdagseftermiddagen.

Närhet lockade till vaccination på drop in-dag

2021-11-08 10:42

När Region Västernorrland under en dag satsade på att ge så många som möjligt vaccindos 1 och 2 mot covid-19 blev totalt 457 personer vaccinerade runt om i länet. Genom att hålla drop in-öppet var målet att locka invånare från befolkningsgrupper där vaccinationsgraden är låg.

- Det viktigaste i dag är att vi har vaccinerat flera personer som jag är säker på inte skulle ha blivit det om vi inte stått här. En man som kom in ägde inte ens mobiltelefon och hade inte haft någon möjlighet att boka en tid, säger Marianne Oscarson, som jobbade som vaccinatör i en tillfällig vaccinationslokal som höll drop in-öppet i Birsta City under torsdagen.

Eveline Karlsson, 16, passade på att slinka in och vaccinera sig samtidigt som hon tog en shoppingrunda i köpcentret med sin mamma.

- Pappa hade sett att det skulle vara drop in-vaccination här i dag. Mamma peppade mig att göra det och jag vill ju förstås se till att hålla mig frisk själv också, säger hon.

Närheten avgörande

I Skönsberg var det öppet för drop in-vaccination i anslutning till Hälsocentralen Gilleberget.

- De som har kommit hit är de som bor här i området. De som inte har bil och tycker det är besvärligt att ta sig till Nacksta med buss, säger distriktsköterskan Ann-Christine Gagner-Sjöberg.

En av dem hon vaccinerade var nyblivna mamman Lwam Negasi, som kom till vaccinationslokalen med sin två månader gamla dotter Heaven i barnvagn.

- Det är bra för min familj att det går att vaccinera sig här. Vi bor nära och har vaccinerat oss i dag, både jag och sambo, berättar hon medan hon sitter ner och väntar i 15 minuter efter vaccinationen.

27 000 kvarstår

Regionens mål är att ännu fler västernorrlänningar ska vaccinera sig.

- Drygt 300 invånare passade på att ta dos 1 utan att boka tid på torsdagen, våra insatser gav resultat. Nu fortsätter vi kontinuerligt att lägga ut bokningsbara tider för dig som vill vaccinera dig. Du kan boka via 1177.se eller appen Mittvaccin, säger Anna-Lena Lundberg, områdesdirektör Närsjukvårdsområde Norr.

I dagsläget är runt 27 000 västernorrlänningar fortfarande ovaccinerade.

- Var och en som vaccinerar sig är positivt eftersom det innebär att risken för smittspridning minskar, säger Anna-Lena Lundberg.

 


Tillbaka till toppen