Dhanurrsan Dhano Singham
Dhano Singham är en av de läkarstudenter vid Umeå Universitet som har placering i Sundsvall. Nu står det klart att utlokaliseringen av utbildningen kommer att fortsätta.

Nu börjar Dhano sin sista termin på läkarutbildningen i Sundsvall

2021-10-01 09:38

Dhano Singham har startat sin sista termin på läkarutbildningen – som för hans del varit förlagd i Sundsvall under de senaste två åren. Det har gett honom mer patientnära tid och en fot inne där han vill jobba efter examen.

Umeå universitets läkarutbildning har tio platser som är förlagda i Sundsvall under de sista sex terminerna.

Det är en utlokalisering som har pågått i tio år och även finns på tre andra orter i Norrland. Nu är det klart att avtalet förlängs.

- Det är en naturlig fortsättning och en bekräftelse på att det vi gör är bra, säger Jakob Wallden, universitetslektor vid läkarutbildningen.

Nöjda med Sundsvall som studieort

Det är de kliniska studierna inom olika specialistområden som flyttats från universitetssjukhuset i Umeå till sjukhuset i Sundsvall. Tio studenter får de placeringarna.

- Alla har inte valt det aktivt, men om man frågar dem som är eller har varit placerade här har de flesta sett många fördelar. De väldigt nöjda, säger Jakob Wallden.

Region Västernorrland som förstahandsval

För Dhano Singhan från Långsele var det ett givet val.

- Jag var angelägen om att komma till Region Västernorrland för att lära känna regionen. På sikt vill jag komma tillbaka till mina hemtrakter för att arbeta, säger han.

Att de varit bara tio läkarstudenter i den kliniska verksamheten har gett honom större möjlighet att vara med patienterna och själv ha egen kandidatmottagning.

- Det blir mindre trängsel. I Umeå har varje handledare flera studenter, här får varje student en egen handledare, säger Dhano Singhan.

Tillbaka till Sollefteå

Nu har han hunnit vara på de flesta av klinikerna på sjukhuset och har också haft tid förlagt på Hälsocentralen Sollefteå och Hälsocentralen Gilleberget i Sundsvall.

- Efter examen blir nästa process att söka en tjänst som AT-läkare eller underläkare. Efter AT vill jag primärt satsa på ST inom allmänmedicin med glesbygdsprofil. Jag vill tillbaka till Sollefteå, säger han.


Tillbaka till toppen