Män med mobiltelefoner
På 1177.se finns alla tillgängliga vaccinationstider på Region Västernorrlands vaccinationsställen. Tänk på att det ska ha gått sex månader mellan dos 2 och dos 3.

Nu öppnar bokningen för 18-plussare

2022-01-05 16:53

Har det gått sex månader sedan din andra dos kan du som är 18 år eller äldre nu boka tid för påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19.

I dag tisdag 4 januari öppnar bokningen av den tredje dosen vaccin för hela den vuxna befolkningen i Västernorrland. Påfyllnadsdosen kommer att börja ges till alla som är 18 år och äldre.

– Är du under 65 år måste det gått minst sex månader sedan förra dosen om du ska få påfyllnadsdosen. Alla som bokar behöver därför verkligen vara säkra på att det gått tillräckligt lång tid mellan vaccindoserna, säger Karin Sellgren, samordnare av vaccinationsarbetet i Region Västernorrland.

Personer som är osäkra på vilket datum de tog sin andra dos kan kontrollera det genom att besöka sin journal i e-tjänsterna på 1177.se eller läsa på sitt digitala covidbevis, som laddas ner på covidbevis.se.

Det är Folkhälsomyndigheten som beslutat om tidsintervallen sex månader mellan dos två och tre för personer under 65 år och fem månader för de som är äldre än 65 år.

Var uppmärksam på sms

Den som råkar boka en tid som infaller för tidigt kommer att få ett sms som uppmanar att boka av den felaktigt bokade tiden. Personer som bortser från det och försöker utnyttja vaccinationstiden ändå, blir stoppade på vaccinationsenheten.

Vaccinationssamordnare Karin Sellgren vädjar till alla västernorrlänningar att respektera tidsintervallet.

– För att vaccinationerna ska flyta så smidigt och snabbt som möjligt måste alla hjälpas åt genom att respektera intervallet mellan dos två och tre, säger Karin Sellgren.

Många kommer få vaccin från Moderna

I många fall kommer länsborna få en annan typ av vaccin i påfyllnadsdosen än vid de tidigare vaccinationstillfällena. Folkhälsomyndigheten uppger att alla vacciner som används mot covid-19 i Sverige stimulerar immunförsvaret och att studier har visat att en kombination av två vacciner ger minst lika bra skydd mot covid-19 som vaccination med samma vaccin.

– I våras och i somras hade vi mycket vaccin från Pfizer. Nu har vi istället mycket vaccin från Moderna så många kommer få ett annat vaccin som son tredje dos, säger Karin Sellgren.

Så snart som möjligt

Hittills har påfyllnadsdosen av vaccinet mot covid-19 erbjudits till västernorrlänningar som är 60 år eller äldre, samt vissa riskgrupper. 80 procent av invånarna i den åldersgruppen är nu vaccinerad med en tredje dos.

När alla invånare över 18 år nu successivt kommer att vaccinera sig räknar Region Västernorrland med en första topp i antalet vaccinationer i slutet av januari. Sedan kommer ännu större mängder att ges vecka 7, 8 och 9, beroende på att det då gått sex månader sedan förra dosen för stora grupper av befolkningen.

– Vi vill uppmana alla att ta påfyllnadsdosen så snart som möjligt med tanke på den ökande smittspridningen de senaste veckorna, samt att för att inte belasta sjukvården som redan har ett hårt tryck, säger Karin Sellgren.


Tillbaka till toppen