Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Fyra flaskor med vaccin, uppmärkta med datum.

Nu öppnar vi för att vaccinera fas 2

2021-03-01 16:44

De som är 75 år och äldre (födda 1946 eller tidigare) kan få sitt vaccin redan nästa vecka, men eftersom det är brist på vaccin så kan inte alla få vaccin samtidigt. Till en början fördelas 1 700 doser ut.

– Det känns roligt att vi kan öppna tidbokningen nu även för våra friska äldre. Men det finns många omständigheter som gör att förväntningarna inte får vara för höga, säger Karin Sellgren, projektledare och vaccinsamordnare för Region Västernorrland.

  • Alla tidböcker öppnas inte samma dag.
  • Det ser olika ut i kommunerna och på vaccinationslokalerna på grund av varierande förutsättningar. Vaccin fördelas över hela länet enligt principen jämlik vård, men kanske inte finns på alla lokaler samtidigt då vi har så lite vaccin just nu.
  • Det kan också se olika ut på grund av att vi alltid agerar utifrån medicinsk säkerhet – det är vår första prioritering.
  • Det är svårt att uppnå millimeterrättvisa i arbetet och det önskar vi förståelse för.
  • Alla över 18 år förväntas bli erbjudna vaccin under första halvåret i år.
  • Vi följer den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten fastställt.
    Rekommendationer om prioritetsordning för vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
  • Faserna vaccineras med viss överlappning. Vi är alltså inte klara med fas 1 men påbörjar ändå fas 2 för att säkra att vi samtidigt får ut de doser vi får.
  • Försenade eller inställda leveranser av vaccin gör arbetet svårplanerat.

Fas 1 snart klar

73 procent av de som bor på särskilt boende i kommunerna är färdigvaccinerade och har fått båda doserna. Av dem som har hemtjänst är 23 procent färdigvaccinerade. Nu startar också vaccineringen av de som har LSS eller assistansersättning samt deras personal. 

Många frågor fördröjer vaccinationsarbetet

Just nu får vi många mejl och förfrågningar från invånare som vill prioritera upp sig själva i vaccinationsprocessen. Man vill gå före i kön och tycker sig tillhöra en annan grupp på grund av olika anledningar. Den vanligaste frågan till regionens telefonsupport är ”När får jag mitt vaccin?”.

– Varje fråga tar tid att besvara och just nu behöver vi använda alla våra resurser till att arbeta med vaccineringen för att lyckas med vårt uppdrag, konstaterar Karin Sellgren.

800 personer vaccinerades under en dag

I fredags vaccinerades 800 personer med hemtjänst i Sundsvall. Det gick så bra att vaccinet tog slut och man i slutet av dagen behövde avboka en del som väntade på sin tur.

– Det kändes verkligen inte roligt men vi gör allt vi kan så fort vi kan. Och med osäkra vaccinleveranser kan det tyvärr bli så här, säger Pernilla Wikudd som är verksamhetschef och ansvarig för vaccineringsarbetet i södra delen av regionen.

– Det gick ändå över förväntan tack vare vårt goda samarbete med kommunen. Det invånarna behöver förstå är att förutsättningarna är olika i kommunerna. Och vår högsta prioritet är alltid den medicinska säkerheten.

Hittills har Sveriges regioner fått 1,1 miljoner doser vaccin jämfört med den tidigare prognosen på 3,75 miljoner doser. Läget är likadant i hela Europa. Till Region Västernorrland har cirka 20 000 doser av olika vaccin kommit sedan mellandagarna.