Fakta och analysunderlag – läget i norra Sverige

2022-02-01 08:31

Nu lanserar vi analysportalnorr.se – en gemensam portal som gör det lättare att del av fakta, statistik och analys för Sveriges fyra nordligaste regioner.

Analysportal Norr är en webbplats som Region Jämtland-Härjedalen, Region Norrbotten, Region Västerbotten och Region Västernorrland gemensamt tagit fram. Här hittar du fakta, statistik och analyser. Genom att ta del av det som publiceras får du en bra inblick i norra Sveriges utveckling - nuläge, utmaningar och möjligheter.

– Syftet med den nya webbplatsen är att göra det lättare att hitta grundläggande fakta om Västernorrland och norra Sverige. Det ingår i regionernas regeringsuppdrag att tillhandahålla kunskapsunderlag för att kunna utföra våra uppdrag. Nu blir informationen mer tillgänglig, samlad och det blir enklare att göra jämförelser. Analysunderlagen kan även användas av till exempel kommuner för att dimensionera utbildningar och följa den demografiska utvecklingen som bland annat påverkar behoven inom såväl privat som offentlig verksamhet, säger Gunnar Holmgren, analytiker i Region Västernorrland.

Hållbar regional utveckling och tillväxt

Analysportal Norr fokuserar på den regionala utvecklingen och analyserna indelas i områden:

  • Arbetsmarknad och kompetensförsörjning
  • Attraktiva livsmiljöer
  • Hälsa och omsorg
  • Infrastruktur och tillgänglighet
  • Näringsliv

– Vi har ett långvarigt samarbete kring analyser och med den nya portalen blir vårt arbete effektivare. Just nu planerar vi till exempel att titta på demografi och inflyttning i spåren av pandemin för hela norra Sverige, gemensam fakta och statistik som är upplagd på samma sätt gör att vi kan jämföra oss och samverka i satsningar för hela norra Sverige, säger Anna Norin, strateg analys i Region Västerbotten.

Du hittar Analysportal Norr på webbadressen: www.analysportalnorr.se

På webbplatsen kan du filtrera bland fakta, statistik och analys genom att välja län och/eller tema – flera val är möjliga. Det går även att använda sökfunktionen för att söka fram specifika rapporter eller ämnen.

Delta i digitala samtal Här och Nu om Analysportal Norr

Den 25 februari presenterar Region Västernorrland en av de rapporter som publicerats på Analysportal Norr, pendlingsrapport för Västernorrland. Samtidigt får du en kort presentation av själva Analysportalen. 

Mer information om Här och Nu den 25 februari 

Kontaktpersoner för Region Västernorrland, Analysportal Norr

Analytiker Christian Forsberg, e-post christian.forsberg@rvn.se

Analytiker Gunnar Holmgren, e-post gunnar.holmgren@rvn.se


Tillbaka till toppen