Nytt besked: Tidigareläggning av påfyllnadsdosen för dig över 65 år

2021-11-10 17:38

Tidsintervallet till påfyllnadsdosen av vaccin mot covid-19 kortas från sex till minst fem månader för dig som är 65 år eller äldre. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under tisdagen.

För att erbjuda ett förbättrat skydd mot en förväntad ökad smittspridning av covid-19 de närmaste månaderna, sänkte Folkhälsomyndigheten igår rekommenderat tidsintervall mellan andra och tredje dosen vaccin mot covid-19 för dig som är 65 år eller äldre, från sex till minst fem månader. Det blir då också smidigare att få till en samtidig vaccinering mot säsongsinfluensan.

- Beslutet innebär att vi snabbare kan förbättra skyddet mot covid-19 hos äldre personer och även att samtidig vaccination mot influensa blir möjligt för fler personer, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Boka inte en för tidig tid

Liksom tidigare är det fortsatt viktigt att du håller rekommenderat tidsintervall mellan andra och tredje dosen.

Du hittar datumet för din andra dos i din journal på 1177.se.

Om det inte gått minst fem månader sedan andra dosen kommer du inte att få vaccinera dig på din bokade tid utan får gå hem och boka en ny tid längre fram.

Glöm inte heller att boka tid för säsongsinfluensavaccination samtidigt som din covidvaccination. 

Blodförtunnande läkemedel

Du som äter blodförtunnande medicin behöver berätta för den som ska vaccinera dig och fylla i det i den hälsodeklaration som fylls i innan vaccinationen.

Du behöver också följa vissa rutiner för provtagning och när du kan ta din medicin.

Det kan du läsa mer om här.


Tillbaka till toppen