Takarbete på bygget för nya onkologen i Sundsvall
Takarbete på bygget för nya onkologen i Sundsvall

Nytt hus för onkologen växer fram

2021-10-26 16:36

Nu börjar onkologklinikens nya lokaler att ta form vid norra sidan av sjukhuset i Sundsvall. Det är en 4 300 kvadratmeter stor tillbyggnad som ska inrymma en ny mottagning och dagvård, färdig att tas i bruk första halvåret 2023.

Det var efter en kraftig ökning av patienter och signaler om brister i arbetsmiljö och utrymme som arbetet för att bygga nya lokaler för onkologkliniken tog fart.

- Det ska bli underbart med nya lokaler. Vi ser verkligen fram emot det här för idag är vi trångbodda och det skapar problem med logistiken i vår dagliga verksamhet säger Magdalena Thimstrand, verksamhetsutvecklare på onkologen.

Tätt inför vintern

I november 2020 förvandlades området intill sjukhuset till en byggarbetsplats. En stor byggkran sattes upp i augusti i år för att resa husets stomme, den har nu gjort sitt och kommer snart monteras ner. Just nu är fokus att få huset tätt inför vintern. Taket har fått beläggning för att inte släppa in snö och regn och det som ska bli fönster och dörrar har satts igen. Det är viktigt för att skapa ett bra arbetsklimat inne i bygget under vintern.

- Vi räknar med att huset är tätt i december och att det invändiga arbetet kan gå igång på allvar säger Fredrik Byström, platschef för bygget.

Huset växer fram

I april nästa år beräknas rummen inuti huset vara byggda och i juli ska fasaden vara klar. Nästa höst, vid den här tiden, kommer rummen få ytskikt och en konstnärlig utsmyckning. I januari-februari 2023 slutbesiktas arbetet och Fredrik och hans gäng lämnar över huset till regionfastigheter och därmed kan onkologen flytta in. Arbetet beräknas kosta totalt 165 miljoner.

- Det kommer bli bra för våra patienter på många sätt. Vi får bättre utrymmen för samtal i enskildhet, lokalerna blir mer anpassade efter verksamheten och miljöerna blir finare konstaterar Magdalena Thimstrand.

Många branscher och roller i samverkan

Tillsammans med två arbetsledare samordnar Fredrik Byström det som ska göras för att huset ska bli färdigt. Ett 30-tal entreprenörföretag som exempelvis snickare, betongarbetare och elektriker gör sina delar under kortare eller längre tid under byggprocessen. Varje måndag och onsdag hålls möten för att stämma av och skapa en smidig arbetsgång mellan alla entreprenörer.

Tät dialog mellan bygget och sjukvården

Genom ett arbetssätt som kallas partnering, där en öppen dialog och transparant arbetsmiljö är ledorden, samverkar Fredrik Byström också med regionfastigheters projektansvarige Michael Swedin och sjukhusets verksamheter.

- Vi behöver anpassa oss efter sjukvårdens verksamheter som är på andra sidan väggen. Det har hänt att vi råkat föra liv utan att ha förvarnat om det. För att försöka undvika störande buller har vi valt att lägga alla sådana arbeten efter klockan fyra på eftermiddagen när intilliggande mottagningar har stängt säger Fredrik Byström.

Var tredje vecka möts alla parter i ett störningsmöte för en dialog om genomfört arbete och vad som planeras de närmaste veckorna.

- Vi har en väldigt bra samverkan. Tack vare en smidig dialog har byggarna anpassat sig så långt det varit möjligt och lagt sådant arbete som kan störa oss i vården efter klockan 16, berättar Magdalena Thimstrand.


Tillbaka till toppen