OECD-rapporten om nordliga glesbefolkade områden - nu på svenska

2017-09-29 15:35

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) presenterade i mars 2017 en rapport om framtida utmaningar och möjligheter i ”Nordliga glesbefolkade regioner”, däribland annat Västernorrland. Studien finns nu översatt till svenska.

I OECD-studien ingår 14 regioner från de nordligaste regionerna i Sverige, Norge och Finland. Regioner som har många gemensamma utmaningar som glest befolkade områden, kargt klimat och långa avstånd. Samtidigt visar studien också att det finns stor tillväxtpotential i den arktiska delen av Europa. I förlängningen blir studien viktig för vårt tillväxtarbete med regionala utvecklingsplaner och som lobbyinstrument gentemot Brysselarenan.

– OECD-studien är betydelsefull för arbetet med att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi och som verktyg för att påverka både Sveriges och EUs regionalpolitik säger regionråd Erik Lövgren (S).

Utmaningar och tillväxtpotential i fokus

Rapporten konstaterar att regionerna i norra Sverige, Finland och Norge har liknande utmaningar såsom kallt klimat, gles befolkning och långa avstånd till marknader, men att de samtidigt har en rad tillväxtmöjligheter. Oftast är dessa kopplade till en fast tillgång som exempelvis skog, förnybar energi, mineraler eller turistrelaterade tjänster. OECD konstaterar därför att det viktigaste är att skapa förutsättningar för tillväxt genom regionalt anpassade insatser som bidrar till förädling av tillgångarna.
Studien består av olika kapitel med rekommendationer riktade regionalt, nationellt och på EU-nivå.

Rekommendationerna till Västernorrland är bland annat att:

  • Samarbeta mer med regioner som har liknande möjligheter och utmaningar, både för att lära av varandra och för att gemensamt kunna påverka nationell- och EU-nivå
  • Skapa tydligare prioriteringar i arbetet med innovationer kopplat till våra konkurrensfördelar skog, energi och processindustri.
  • Arbeta mer proaktivt med kompetensförsörjning för att åtgärda kompetensglappet
  • Förbättra transportinfrastrukturen, inklusive pendlingsmöjligheter och bredband

OECD konstaterar även att svensk nationell sektorspolitik inte är effektivt anpassad till de unika och varierade omständigheterna i de fyra nordligaste regionerna.

OECD-rapporten om nordliga glesbefolkade områden, på svenska

 

Vad är OECD?

OECD är en ekonomisk samarbetsorganisation med 34 medlemsländer. OECD arbetar på uppdrag av sina medlemmar och gör regionala genomlysningarna (territorial reviews) där jämförelser görs utifrån andra regionala studier. De slutsatser och rekommendationer som OECD avger brukar ha stor inverkan på hur EU väljer att anpassa strukturfondsprogram och nationella nivåers regionala tillväxtpolitik.

Studien av Northern Sparsely Populated Areas är första gången som 14 regioner i tre länder, varav två är med i EU och ett utanför, har engagerats i en och samma studie. Därför har studien fått stor uppmärksamhet bland övriga länder i OECD, såsom Australien, Kanada, USA, Japan med flera.


Tillbaka till toppen