Olika alternativ för företagsomställning och utbildning för anställda

2020-05-06 08:42

På grund av pandemin ställs vardagen på ända för företag och dess anställda. Det finns olika vägar att ta för företag som behöver ställa om. Ännu fler vägar finns det för kompetensutveckling för den personal som permitterats eller blivit uppsagda.

Tillväxtverksamheten vid Region Västernorrland har samlat tips om olika insatser som företag kan göra för att lindra den ekonomiska krisen som uppkommit och hur man kan ta tillvara på de utbildningsmöjligheter som kommer vid till exempel korttidspermittering av personal.

- ”Många företag är hårt drabbade av krisen och vi vill hjälpa företag, varslade och permitterade att göra det bästa av situationen genom att ställa om”, säger Maria Lidgren, tillväxtchef på Region Västernorrland.

Om personalen har minskad arbetstid är det ett ypperligt läge att föreslå kompetenshöjande insatser som på sikt stärker företaget. Det finns möjlighet att köpa specialanpassade utbildningar eller delta i kostnadsfria kurser.

En annan väg att gå är validering. Detta kan man göra inom flera olika yrken och syftet är att synliggöra en individs faktiska kompetens och ställa den mot organisationens behov. Då blir det lättare att planera kompetenshöjande insatser och ta tillvara på kompetens som kan användas i nya arbetsuppgifter eller yrkesroller.

I länet finns det också ett utbildningsprogram som kallas för Kunskapsinvestering som riktar sig till företag inom besöksnäringen. De företag som deltar får finansiering med 70 procent av personalkostnaden för upp till tio anställda.

Konkreta insatser för företag finns samlade under Regional utvecklings sida för näringsliv och kulturskapare >>


Tillbaka till toppen