Närbild på viruset

Ovaccinerade sprider smittan

2021-10-01 09:38

Nu växer andelen färdigvaccinerade i Västernorrland i rasande fart. På en vecka har siffran stigit från 60,6 procent till 68,3 procent. Men samtidigt kommer män under 35 allt längre efter kvinnorna i vaccinationsstatistiken – och i den ovaccinerade gruppen ökar smittspridningen.

Folkhälsomyndighetens senaste veckostatistik visar att vaccinationskurvan i Västernorrland fortsatt ligger över riksgenomsnittet. Medan nära 86 procent av Västernorrlands befolkning över 18 år hade fått sin första dos vaccin mot covid-19, var medelvärdet i Sverige 81 procent.

Män som inte vaccinerar sig

Av Västernorrlands invånare mellan 65 och 94 år är mer än nio av tio färdigvaccinerade.

- Smittan sprids just nu mest bland dem som är under 35 år och det är också den åldersgruppen som har den lägsta vaccinationsgraden, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Västernorrland.

Statistiken visar också att männen under 35 halkar allt längre efter kvinnorna. Enligt regionens preliminära och dagsfärska statistik är runt 36 procent av kvinnorna mellan 20 och 34 år färdigvaccinerade. Motsvarande siffra bland männen är cirka 26 procent.

- Männen är generellt mindre benägna att vaccinera sig och det är i huvudsak i de ovaccinerade grupperna som smittspridningen sker. Det är vad vi måste jobba med nu, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

En tredje vaccindos

Den mer smittsamma deltavarianten gör även att Folkhälsomyndigheten i dag kom med rekommendation om en tredje dos vaccin för personer med kraftigt nedsatt immunförsvar. Det handlar i första hand om de som har svåra sjukdomar, som exempelvis njursjuka, transplanterade eller patienter som behandlas för cancer.

- Den ges princip endast på ordination av läkare, säger Hans Boman.


Tillbaka till toppen