Fyra personer i slalombacke

Påfyllnadsdos för 18-plussare i januari

2022-01-03 15:27

Från och med andra veckan i januari kommer den del av länets befolkning som fyllt 18 år att erbjudas påfyllnadsdosen av vaccinet mot covid-19 – förutsatt att det gått sex månader sedan förra sprutan.

Cirka 80 procent över 60 år har nu fått en tredje dos vaccin mot covid-19. Från och med vecka 2 kommer alla över 18 år, som tog sin andra dos för mer än sex månader sedan, erbjudas en påfyllnadsdos. Bokningssystemet kommer att öppnas för alla över 18 år i slutet av vecka 1.

- Innan du bokar en tid för påfyllnadsdos är det viktigt att du kontrollerar exakt vilket datum du fick din andra dos vaccin mot covid-19. Har det gått mindre än sex månader kommer du inte få en påfyllnadsdos, utan lämna lokalen utan vaccination, säger Karin Sellgren, samordnare för vaccinationsarbetet i Västernorrland.

Vaccination mot säsongsinfluensa

 Samtidigt som påfyllnadsdosen mot covid-19 börjar erbjudas till 18-plussare i Västernorrland, kommer samma grupp också kunna vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Bokningen öppnar i slutet av vecka 1. Precis som för 60-plussarna kommer båda vaccinerna kunna ges vid samma tillfälle.

För invånare under 65 år kostar det 244 kronor att vaccinera sig mot säsongsinfluensan, medan det är gratis för 65-plussare och andra riskgrupper.

Nya möjligheter för barn mellan tolv och femton

På länets skolor har vaccineringen under de senaste veckorna lett till att 70 procent i åldersgruppen mellan tolv och femton år fått en första vaccinationsdos mot covid-19.

- Tyvärr missade en del barn första vaccinationstillfället i skolan. De kommer att få en ny chans efter jullovet då våra vaccinationsteam kommer tillbaka för att ge andra dosen till klasskamraterna. Från och med februari kommer ungdomar som fyllt tolv år även kunna vaccinera sig på länets vaccinationsenheter, säger Karin Sellgren.

De som får sin första vaccindos på skolorna under januari månad kommer att kunna boka dos två på en vaccinationsenhet mellan fyra och sju veckor senare.

Information på 1177.se

Information om bokning för 12-15-åringar kommer att finnas på 1177.se. Där finns också aktuell information om vilka som erbjuds vaccination just nu och vilka vaccinationsenheter som finns i länet. På vardagar går det också bra att ringa 0611-804 00 om du behöver hjälp med att boka en tid för vaccination. 


Tillbaka till toppen