Paus för vaccinationer med Moderna - andra dosen bokas av

2021-10-07 17:20

Är du 30 år eller yngre och har fått en första vaccindos med Modernas vaccin Spikevax? Då kommer din tid för dos 2 att bli avbokad – men det finns ingen anledning att oroa sig.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att pausa användningen av Modernas vaccin Spikevax, för alla som är födda 1991 och senare, av försiktighetsskäl.

De som hör till den åldersgruppen och fått en dos av Modernas vaccin kommer att få ett sms med avbokningen. I nuläget finns ingen möjlighet för dem att boka en ny tid för dos 2. Folkhälsomyndigheten arbetar på en lösning och hoppas ha mer information att komma med inom några veckor.

Vänta på besked

- När vi vet hur de ska få dos 2 kommer vi öppna tider så de kan boka in sig. Just nu ber vi dem att inte ringa för att få en tid eller mer information. Vi vet själva inte mer just nu, säger Maria Lindstöm, ordförande i Region Västernorrlands Läkemedelskommitté.

Eftersom regionen söker upp de personer som ingår i gruppen manuellt finns det risk att avboknings-sms:et inte kommer fram till alla. Då kommer den det gäller få veta på plats att hen inte kan få vaccinet.

”Ett jättebra vaccin”

Orsaken till användningspausen av Spikevax är signaler om en viss ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck i denna åldersgrupp. Folkhälsomyndigheten har beslutat sig för att ta det säkra före det säkra – även om risken att drabbas är minimal.

- Det finns ingen anledning till oro – moderna är ett jättebra vaccin, säger Maria Lindström.

Symtom att vara uppmärksam på

Enligt Folkhälsomyndigheten är inflammation i hjärtmuskel eller hjärtsäck oftast inte sjukdomar som ger några bestående besvär, utan går över av sig själv. För den som nyligen fått Moderna vaccin kan det dock vara bra att känna till de vanligaste symtomen, för att i så fall konsultera läkare.

  • Trötthet och andfåddhet
  • Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning
  • Feber och värk i kroppen
  • En känsla av tryck eller tyngd över bröstet
  • Det gör ont att andas djupt
  • Smärta till vänster eller mitt över bröstet

Tillbaka till toppen