Hans Boman vid Norra Entrén på sjukhuset i Sundsvall
Smittskyddsläkare Hans Boman planerar vaccination av riskgrupper i Västernorrland.

Nu väntar omtag i vaccinationsarbetet

2021-10-01 09:38

Från och med nu rekommenderas flera stora riskgrupper att ta en tredje dos vaccin mot covid-19. Det gäller personer som är 80 år eller äldre. De som har hemtjänst eller hemsjukvård, samt de som bor på särskilt boende.

På tisdagseftermiddagen meddelade socialminister Lena Hallengren att fler ska erbjudas en påfyllningsdos av vaccinet. Den tredje dosen behövs för att personer i riskgrupp ska behålla ett högt skydd mot svår sjukdom, men det ska inte tas tidigare än sex månader efter förra vaccinationstillfället.

- Inom ett par veckor återkommer vi med mer info om hur vi ska organisera arbetet med att ge tredje dosen i Västernorrland, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Skyddseffekten börjar avta

Målet är att det ska bli så okomplicerat som möjligt för de som ingår i riskgrupperna att vaccinera sig igen.

- Skyddet mot svår sjukdom och död i covid-19 är fortfarande gott i alla vaccinerade grupper. Men man har sett att effekten av vaccinationerna som genomfördes tidigast i vaccinationsprogrammet börjar avta, främst bland personer som är 80 år och äldre. Därför är det viktigt att de får en tredje vaccindos nu under hösten, säger Hans Boman.

Ett annat vaccin

Astra Zenecas vaccin används inte längre och de som fick det vaccinet i sina första doser kommer nu att få en annan sort.

- Man kommer att få ett så kallat mRNA-vaccin, och skyddseffekten blir minst lika bra som om alla doser givits med samma vaccin, säger Hans Boman.

Skydda omgivningen

Samtidigt som det växer fram en organisation för att vaccinera riskgrupperna en tredje gång, vill Hans Boman påminna alla som befinner sig nära riskutsatta personer - som personal på boenden och vårdinrättningar, liksom anhöriga - att vara rädda om de svaga.

- Det absolut bästa är att vaccinera sig. Ovaccinerade löper inte bara större risk att smittas själva, utan även att smitta andra, säger han.


Tillbaka till toppen