Positiva effekter av miljöanpassad upphandling

2017-01-02 09:58

Med specialistkompetens inom upphandling och miljö ställer Landstinget Västernorrland numera tydliga och uppföljningsbara krav i upphandlingar.

 En miljöcontroller är med i hela upphandlingscykeln, genom analys, kravställning, granskning och framtida uppföljning.

- Vi ansvarar för att hållbara upphandlingar och inköp görs och att pengarna används så bra som möjligt ur ett hållbarhetsperspektiv, säger miljöcontroller Åsa Hamrin.

Miljö och socialt ansvarstagande är ständigt aktuella ämnen och genomsyrar verksamheten på Landstinget Västernorrlands Inköp & Upphandlingsenhet.

- Arbetssättet är ovanligt inom landstingen i Sverige och vi ser många vinningar på både kort och lång sikt, berättar verksamhetschefen Nils-Göran Johansson.

Processen att arbeta enligt detta arbetssätt påbörjades 2010. Detta var bland annat upptakten till att Landstinget Västernorrland kunde gå från att vara sämst i Sverige på ekologiska livsmedelsinköp till att bli bland de bättre på bara tre år. I takt med att upphandlingarna ökat och miljöarbetet under 2016 breddats till hållbarhetsarbete har Inköp & Upphandling nu två miljöcontrollers.

Avgörande inverkan
Inköp & Upphandling ansvarar för alla inköp inom Landstinget. Det är ett enormt uppdrag som inbegriper allt från produkter till tjänster.

- De krav vi ställer på hållbarhet driver produktutvecklingen framåt. Långsiktigt är det bättre för både ekonomin och miljön samt bidrar till ökat socialt ansvarstagande, berättar Landstingets två miljöcontrollers, Åsa Hamrin och Erika Hultman.

De framhåller också den tydliga kopplingen mellan miljö och hälsa, vilket naturligtvis känns som en extra viktig drivkraft när man arbetar på ett Landsting. Både personal och länets invånare gynnas exempelvis av att flertalet hormonstörande kemikalier numera inte accepteras i sortimentet.

Västernorrland pionjär
Historiskt sett har Västernorrland varit framstående inom miljöanpassad upphandling. Redan mellan 1994 och 2001 bedrevs ett aktivt arbete kring miljöanpassad upphandling med den så kallade Västernorrlandspärmen. Kommunerna utvecklade miljökrav i samarbete med Kommunförbundet och Västernorrlandspärmen innehöll miljökrav på en mängd olika produkter.

- Den prisbelönade pärmen spreds i hela landet som hjälpmedel till många organisationer och upphandlare, berättar miljöchefen Olle Bertilsson.

Länet har genom sitt engagemang bidragit starkt till att Sverige kommit igång med att ställa miljö- och hållbarhetskrav i offentlig upphandling som omsätter över 600 miljarder kronor varje år.

- Vi vill vara i framkant för en hållbar konsumtion och känna att vi kan stå bakom alla Landstingets inköp. Det är vår framtidsvision! säger Åsa Hamrin och Erika Hultman.


Tillbaka till toppen