Region 2017 - samlat grepp för Västernorrlands utveckling

2016-12-05 10:04

Från årsskiftet samlas fler utvecklingsfrågor under samma tak. Till exempel sammanförs landstingets ansvar för kollektivtrafik med buss och tåg med länsstyrelsens ansvar för planering av investeringar i väg och järnväg.

Riksdagen har beslutat att Västernorrland får bilda region den 1 januari 2017. Det betyder att landstinget tar över det statliga regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen. Den förändring som nu genomförs i Västernorrland gör att ansvaret för frågorna kommer vara mer likvärdigt i hela landet.

Demokratiska beslut

Motsvarande överföring av arbetsuppgifter och ansvar har redan skett i de flesta svenska regioner. Beslutet innebär att regionala utvecklingsfrågor flyttas från en statlig myndighet till en politisk organisation, där folkvalda politiker får i uppdrag att säkerställa en hållbar regional tillväxt. Man kan säga att förändringen stärker den demokratiska processen och ger invånarna en större möjlighet att bestämma om hur regionen ska utvecklas.

Utökad verksamhet i landstinget

Förvaltningen Regional utveckling kommer att ha hand om de nya uppdragen. Regional utveckling utgör tillsammans med hälso- och sjukvård och tandvård Landstinget Västernorrlands tre kärnverksamheter. Målet är att det regionala utvecklingsarbetet ska genomföras i nära samverkan med kommuner, näringsliv och civilsamhälle.

Dessa verksamheter drivs vid landstinget redan idag

  • folkbildning 
  • internationellt samarbete
  • kollektivtrafik och infrastruktur
  • kultur och bibliotek
  • miljö och hållbarhet
  • tillväxt och besöksnäring

Nya uppdrag 2017

Från och med den 1 januari 2017 ansvarar landstinget bland annat för den regionala infrastrukturplaneringen, den regionala utvecklingsstrategin och för företags- och projektstöd.

– Det finns fördelar med att samla landstingets och statens regionala utvecklingsverksamhet i en gemensam organisation. För företag samlas den rådgivning, långivning och riskkapitalförsörjning som landstinget erbjuder genom Almi Företagspartner Mitt AB med de företagsstöd som länsstyrelsen förmedlar. Arbets- och studiependling bör kunna bli smidigare om landstingets ansvar för kollektivtrafik med buss och tåg sammanförs med länsstyrelsens ansvar för planering av investeringar i väg och järnväg, säger Hans Wiklund, regional utvecklingsdirektör vid landstinget.

Varför ska landstinget hantera så många frågor utanför hälso- och sjukvård?

Det regionala uppdraget breddas samtidigt som hälso- och sjukvården förblir en viktig drivkraft för regionens utveckling. Kopplingen mellan välfärd och regional utveckling stärks, bland annat eftersom landstinget övertar det viktiga uppdraget med regional infrastrukturplanering.


Tillbaka till toppen