Samernas flagga

Samiskt residens i Västernorrland

2022-03-16 10:22

Region Västernorrland har inrättat ett nytt residens som är möjligt att söka för samiska kulturskapare i hela Sverige. Syftet med residenset är att främja samisk kultur i Västernorrland.

Residenset vill ge möjlighet för en kulturskapare att utveckla sitt skapande i samverkan med regionala kulturinstitutioner och verksamheter. Residensperioden äger rum under september månad.

- Det är jätteroligt att vi som region står bakom ett residens som kan leda till mer samisk konst och kultur i Västernorrland. De samiska kulturuttrycken har ganska liten uppmärksamhet i Västernorrland och det här är ett konkret exempel på hur vi kan synliggöra samiska kulturskapare och skapa möjligheter för fler samarbeten framåt, säger Maria Oldenmark, kulturchef, Region Västernorrland.

Samarbete mellan flera aktörer

Region Västernorrland och Statens Kulturråd finansierar projektet som är ett samarbete mellan de regionala kulturinstitutionerna/verksamheterna Film Västernorrland, Regionbibliotek Västernorrland, Hemslöjdskonsulenterna i Västernorrland, Västernorrlands Museum och Kulturenheten inom Region Västernorrland. Under residenset finns möjlighet för kulturskaparen att samverka med länets två sameföreningar, Noerhtenaestie och Orrestaare saemien sibrie.

Ansökan

Mer information om hur du ansöker: 

Region Västernorrland - Samiskt residens


Tillbaka till toppen