Robin Lind, kock och Sorina Garcia Laurila restaurangchef vid High Coast Distillery i Bjärtrå.
Robin Lind, kock och Sorina Garcia Laurila restaurangchef vid High Coast Distillery i Bjärtrå.

Speeddejting matchar jobb inom besöksnäring med arbetssökande

2022-03-16 15:34

Region Västernorrland, Höga Kusten Destinationsutveckling och Destination Sundsvall ordnar för första gången speeddejting för att stötta besöksnäringens företag i sina rekryteringsprocesser.

Den 15 mars samlades tolv företag och närmare 200 arbetssökande i sambiblioteket i Härnösand för att speeddejta. Genom speeddejting knyts kontakter snabbt. Ett av företagen som var på plats var High Coast Distillery.

- Vi behöver folk redan nu och söker bland annat kock, guide och servispersonal. Vi var med vid speeddejtingen i Kramfors igår och där hittade vi tre personer som ska provjobba hos oss redan nu på lördag, säger Robin Lind, som är kock vid High Coast Distillery.

- Vi är väldigt förväntansfulla på detta och hoppas hitta fler som ska komma och jobba hos oss, säger restaurangchefen Sorina Garcia Laurila.

Uppskattad idé

- Det här är en jättebra idé eftersom vi söker en härlig person som kan komplettera vårt gäng. Vi hoppas hitta fler som är intresserade av branschen här idag, säger Aeon Törnroos som jobbar vid restaurang APA i Härnösand.

Vår region lockar allt fler besökare och för att besöksnäringen även i fortsättningen ska kunna erbjuda ett gott värdskap behövs arbetskraft. En av besöksnäringsföretagens största utmaningar framåt är därför behovet av ännu fler kompetenta medarbetare. En annan arbetsgivare som var på plats och delar den bilden är 1923 Tunnbröd & Deli.

- Det är kul att det är så mycket folk här idag. Vi söker kock, serverings- och butikspersonal och har fått några intressanta kontakter. Det är viktigt att vi som region och företag lyckas matcha satsningarna som görs nu med behovet av arbetskraft. Det har varit svårare att hitta personal efter pandemin, säger Torbjörn Ullsten, VD och ägare Mjälloms Tunnbröd.

Utvecklar vår destination

Strategin är att på både kort och lång sikt stödja företagen inom besöksnäringen att hitta rätt personer till rätt plats.

– Våra entreprenörer jobbar hårt med att fortsätta utveckla sina verksamheter och vår destination efter pandemin. Tillväxthindret ligger i kompetensförsörjningsbehovet och det är ett problem över hela landet. Tillsammans med kommuner och andra aktörer gör vi nu ett antal konkreta insatser som det här, säger Malin Wermelin, utvecklingssamordnare på Region Västernorrland.

Datum för rekryteringsträffar med speeddejting

Nu är träffarna i Kramfors och Härnösand genomförda och tre tillfällen återstår:

  • Örnsköldsvik, Arken, 21/3 klockan 14.30-16.30
  • Sollefteå, Hullsta Gård, 28/3 klockan 13.00-15.30
  • Sundsvall, Stadshuset, 30/3 klockan 13.00-16.00

Bakom satsningarna står organisationerna och projektet Samverkan för framtidens besöksnäring.

Speeddejting i Härnösand 15 mars


Tillbaka till toppen