Oliver Dogo, VD Handelskammaren Mittsverige, inleder Näringslivsparlamentet.

Succé för Sveriges första näringslivsparlament

2018-05-09 09:04

Kompetensförsörjning var en het fråga vid Näringslivsparlamentet den 8 maj. En gemensam vision för Västernorrland, digitalisering och fler stora företagsetableringar engagerar också företagare i regionen. ”Det är glädjande att få föra dialog på det här sättet med de som bidrar till tillväxten i vårat län”, sade Erik Lövgren (S), regionråd.

Den 8 maj intog 52 företagare från Västernorrland politikernas plats i fullmäktigesalen för att ge sin syn på utmaningar och prioriterade frågor för länets näringsliv.

- Förhoppningen är att det ska leda till en bra dialog för utvecklingen av näringslivet i regionen. Det här är det första näringslivsparlamentet i Sverige, ett unikt möte, säger Håkan Åström, ordförande för Handelskammaren Mittsverige.

Sitta på politikers plats

Siv Wallin, Bosch Rexroth var en av dagens företagare i parlamentet. Hon tycker det är värdefullt med såna här dagar.

- Jag har sett fram emot den här dagen! Jag tycker att det är ett jättebra initiativ och det har varit bra diskussioner, säger hon.

Fyra viktiga utvecklingsområden

Näringslivsparlamentets agenda fokuserade på fyra områden; kompetensförsörjning, internationalisering, digitalisering och infrastruktur. Vid varje pass gjordes en omröstning där företagarna fick rösta. Alla var rörande överens om att Västernorrland behöver fler större företagsetableringar inom länet för att öka inflyttningen och tillförseln av kompetens. 91 procent upplever att vi behöver fler företagsetableringar.

83 procent av företagarna upplever också att det behövs fler platser på teknik- och industriprogrammen i Västernorrland för att klara kompetensförsörjningen.

Företagen fick ställa sina frågor, varpå politikerna fick svara:
- Först och främst vill jag säga att initiativet är jättebra med Näringslivsparlamentet, det är viktigt för vi behöver samverka mer med näringslivet. Vi vet att vi har en stor utmaning när det gäller att klara av framtidens kompetensförsörjningsbehov. Vi prioriterar det regionala utvecklingsarbetet. Både offentlig sektor och näringslivet ställer krav på kompetens, klarar vi kompetensförsörjningen får vi också en attraktiv region, säger Monica Fällström (S), ledamot regionala utvecklingsutskottet.

Export och samverkan

Västernorrland är ett exportintensivt län. Exporten uppgår till 24 miljarder kronor. Företagen finns på en hårt konkurrenssatt marknad. Samtidigt vill fler komma ut på internationell marknad. Där kom det nya samarbetet om regional exportsamverkan  på tal. Regional exportsamverkan ska gagna företagen att få bättre hjälp för att exportera sina produkter och tjänster. 


Tillbaka till toppen