illustration av blod i behållare

Trogna blodgivare tryggar blodlagret

2021-10-01 09:38

Storstadsregionerna har larmat om blodbrist i sommar, men i Västernorrland har ruljangsen på blodcentralerna varit lika stor som vanligt. Det kan vi tacka regionens trogna blodgivare för, menar verksamhetschefen Anders Henriksson.

Region Västernorrland är självförsörjande på blodkomponenter och har inte drabbats av någon brist, vare sig i sommar eller tidigare under pandemin, trots att det varit ett problem i många andra delar av landet.

- Vi har en stabil och lojal blodgivarkår i Region Västernorrland. Vi har bra öppettider för blodtappning och kan, förutom på de tre akutsjukhusen, erbjuda blodtappning i Härnösand, säger Anders Henriksson, verksamhetschef för laboratoriemedicin i Västernorrland.

Hemester kan påverka

Faktorer som enligt andra regioner satt käppar i hjulet för blodförsörjningen har varit att färre velat komma till blodcentralerna under pandemin, samt den sedvanliga semesterdippen på sommaren.

Dessutom hamnar blodgivare som vaccinerar sig i karantän i samband med båda doserna, eftersom det inte är tillåtet att ge blod så länge det finns risk för feber eller andra förkylningssymtom.

- Våra blodgivare har ställt upp på ett hedervärt sätt även under denna sommar. När vi har ringt efter blodgivare för att fylla på våra blodlager har alla ställt upp. En förklaring kan vara att blodgivarna i Västernorrland stannat på hemmaplan under pandemin och även haft sin semester här. Jag vill tacka alla blodgivare, säger Anders Henriksson.

Nya blodgivare välkomnas

I sjukvården behövs det hela tiden nytt blod, eftersom det är en färskvara som inte kan lagras längre än sex veckor. Nya blodgivare är ständigt efterfrågade. För att bli blodgivare ska man vara mellan 18 och 60 år gammal och fullt frisk.

På webbplatsen 1177 finns mer att läsa om blodgivning i Västernorrland.

Blodgivning - 1177 Vårdguiden


Tillbaka till toppen