Jonas Bolin i halvfigur, står utanför en stängd glasdörr. På en skylt ovanför dörren står det Covid IVA.
Joans Bolin, fysioterapeut, jobbade på Covid IVA.

Tuff utmaning för Jonas på covidavdelning

2021-07-23 07:00

Fysioterapeuten Jonas Bolin fick hoppa in och förstärka en intensivvårdsavdelning för covidpatienter. Det blev en omtumlande och chockerande upplevelse, där han till slut kände att han kunde bidra mycket i arbetslaget.

Jonas Bolin har sedan 1999 arbetat som fysioterapeut på barnkliniken vid sjukhuset i Sundsvall. De senaste åren har han även gått in och arbetat en dag i veckan på intensivvårdsavdelningen.

Under pandemins mest intensiva del startades särskilda avdelningar med bara svårt covidsjuka, och då övergick Jonas Bolin och fem av hans kollegor till att jobba heltid med intensivvård av covidpatienterna.

Porträttbild Jonas Bolin, tagen utomhus med grönska i bakgrunden. Fotot får endast användas i medarbetarporträttet om Jonas Bolin, publicerat sommaren 2021.

Ville vara med och bidra i covidvården

– De behövde få in alla resurser som gick att få tag på. Jag gick med på att ta jobbet eftersom jag även tidigare tyckt att arbetet inom intensivvården är givande och jag hade på känn att jag som fysioterapeut kunde bidra och dessutom få vara med om något lärorikt, säger Jonas Bolin.
Starten blev dock en tuff upplevelse för honom.

– Det var från början skrämmande och på sätt och vis chockerande att komma in i en operationssal med fyra svårt covidsjuka patienter. Jag var van vid miljön på intensiven sedan tidigare, men det här var något annat. Det var trångt, mycket personal i rummet och en pressad och allvarsam stämning, berättar Jonas Bolin.

Han var först rädd att vara i vägen och hade svårt att känna sig som en i arbetslaget. Känslan var att bli lite sedd som en praktikant och att ha en konsultativ roll. Han försökte koncentrera sig på de saker han kunde bidra med, att hjälpa till att vända och förflytta nedsövda patienter på ett bra sätt samt kunna få dem att hitta positioner som underlättade andningen, som till exempel att sitta på sängkanten.

Blev en viktig del i vårdlaget

– Allt förändrades när en läkare skrev ett meddelande på våra interna facebooksida och berättade hur stor betydelse det haft att få in fysioterapeuter i vården av de svårast sjuka. Inlägget fick stor spridning och efter det upplevde jag att synen på oss fysioterapeuter förändrades, vi blev en aktiv del i vårdlaget istället för att som tidigare ha en mer passiv roll. Det kändes obeskrivligt bra, säger Jonas Bolin.

På frågan vad han tar med sig från det tillfälliga jobbet svarar han att det varit lärorikt att vara en del av ett team under väldigt speciella förhållanden.

– I år har jag lärt mig mest av undersköterskorna. Ibland har det varit svåra situationer och läget verkat hopplöst, och jag har lärt mig hur extra viktigt det då är med lagarbete. Oavsett vilken roll du har i gruppen så kan du bidra till ett sammansvetsat team som jobbar ihop, säger Jonas Bolin som nu gått tillbaka till arbetet på barnkliniken.

Om medarbetarporträtten

Under pandemin har många av våra medarbetare fått byta arbetsuppgifter. Under sex veckor i sommar får vi träffa 12 av dem som tagit sig an nya utmaningar i det omfattande lagarbete som krävts för att kunna hantera pandemin och vaccinationsarbetet.

Här kan du läsa övriga porträtt:

Att jobba i Region Västernorrland (rvn.se)

 


Tillbaka till toppen