Sommarjobbarna är nu på plats vid olika besöksmål. På bilden syns Alfred, Malihe (handledare) och Dahlia, som när bilden togs var ute vid Sinnenas vägar i Timrå kommun.

Ungdomarna i Region Västernorrlands satsning på sommarjobb är i full gång

2021-07-09 12:05

I samarbete med Destination Sundsvall, Höga Kusten Destinationsutveckling samt Technichus möjliggjorde Region Västernorrland en satsning på ferieungdomar inför sommaren 2021. Ungdomarna som lyckades få de eftertraktade sommarjobben är nu ute vid länets olika besöksmål och guidar besökare.

Tre ungdomar som fick chans till sysselsättning är Alfred, Dahlia och Fartun som är turistvärdar hos Destination Sundsvall. Att jobba som turistvärd innebär i deras fall att finnas tillgänglig för frågor från besökare, informera om besöksmål och även hjälpa till att arrangera tävlingar. Jobbet kräver social kompetens, tycker ungdomarna.

- Man får chans att träffa nya människor och öva på sin sociala kompetens. Man ställs inför olika situationer och det blir en lärdom för livet, säger Alfred.

- Det är skönt att göra riktig nytta på sommarlovet, vi hjälper redan många besökare trots att vi inte varit ute så många dagar ännu, säger Dahlia.

Regionalt samarbete gjorde satsningen möjlig

Möjligheten för destinationerna att rekrytera turistvärdar dök upp genom regionalt samarbete. Region Västernorrland kunde på grund av pandemin inte erbjuda yrkespraktikplatser i sina verksamheter. Därför försökte man hitta andra lösningar för att ge ungdomar sysselsättning under sommaren. Det ökade besökstrycket från turister förra året födde idén om samarbete med destinationerna. Och satsningen verkar falla väl ut, även hos sommarjobbarna.

- Det här jobbet är lärorikt, jag får öva på min fingertoppskänsla och sociala förmåga. När kan jag gå fram till människor och när ska jag vänta? Man utvecklas som människa faktiskt, säger Fartun.

- Hittills har vi jobbat både ute bland folk och även mer administrativt. Idag har vi bland annat planerat och jobbat fram olika tävlingar och quiz för besökarna. Så det är varierande, säger Alfred.

Ungdomarna har fått grundutbildning gällande vad de ska fokusera på i mötet med människor och hur de kan ge information kring olika besöksmål. Tillsammans med sin handledare, Malihe Pourkarim, åker de runt till olika platser och arrangerar tävlingar samt finns tillgängliga för frågor.

- Det här är en bra satsning, behovet är stort. Ungdomarna får träna på sitt bemötande och blir ett slags ambassadörer för hela Västernorrland när vi är ute och marknadsför olika aktiviteter. Det finns så otroligt mycket för besökare att se och uppleva här. Vem vet, kanske kan vi inspirera människor att vilja flytta till Västernorrland genom vårt arbete och genom alla fina miljöer som finns här, säger Malihe Pourkarim, handledare vid Destination Sundsvall.

Årets insats på att stimulera ungdomar att jobba inom besöksnäringen och till entreprenörskap bidrar till sysselsättning för nästan 120 ferieungdomar plus handledartjänster. Satsningen ses som en pilot och kommer att utvärderas inför framtida satsningar.


Tillbaka till toppen