Hans Boman, smittskyddsläkare, och Karin Sellgren, samornare för vaccinationsarbetet i Region Västernorrland
Hans Boman, smittskyddsläkare, och Karin Sellgren, samordnare för vaccinationsarbetet i Region Västernorrland

Vaccinationer på skolor snart klara

2021-12-10 09:30

Sex av tio barn mellan tolv och femton år har nu blivit vaccinerade med sin första dos mot covid-19 på skolor runt om i Västernorrland. Bland 60-plussarna i länet har cirka 60 procent fått påfyllnadsdosen av vaccinet.

Vaccinationsteamen har slutfört arbetet med att vaccinera barn på skolorna i Sollefteå, Kramfors. Under veckan blir de sannolikt klara i resten av kommunerna, förutom i Örnsköldsvik, där vaccinatörerna kommer vara på skolorna även under nästa vecka.

- Arbetet har förlöpt enligt plan, smittspridningen har varit hög bland de yngre, så det känns bra att många nu fått en första vaccinationsdos mot covid-19, säger Karin Sellgren, samordnare för vaccinationsarbetet.

”Kom ihåg tidsintervallet”

Bland Västernorrlands befolkning som fyllt 60 år har sex av tio fått påfyllnadsdosen av vaccinet mot covid-19.  Förra veckan började påfyllnadsdosen erbjudas till invånare mellan 60-64 år, samt de som beviljats stöd enligt LSS.

- 60-64-åringarna har inte haft så lång tid på sig att boka, men det finns ett stort intresse. Jag vill bara påminna om att det måste ha gått minst fem månader sedan andra dosen för 65-plussare. För alla som är yngre än 65 år är det sex månaders intervall som gäller, säger Karin Sellgren.

Lediga tider före jul i vissa delar av länet

I dagsläget är drygt 12 000 vaccinationstider inbokade fram till och med vecka 51.

- Är man vaccinerad med påfyllnadsdosen kan man lugnt fira jul med sina anhöriga. Om man får symtom måste man dock avstå från att träffa andra, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Tillgången på tider fram till jul ser olika ut i länet. Det går bra att boka tid på vilken vaccinationsenhet som helst i länet.

_____________________________________________________________

Vaccinerade med minst en dos respektive minst två doser i Västernorrland (i åldersgruppen 12 år och uppåt) till och med vecka 48. 

Andel minst 1 dos: 86,9%
Antal minst 1 dos: 187 370
Andel minst 2 doser: 82,7%
Antal minst 2 doser: 178 174  

Folkhälsomyndigheten uppdaterar statistiken varje vecka (på torsdagar). Mer detaljerad statistik finns på Statistik och analyser om covid-19 inklusive vaccinationer — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)


Tillbaka till toppen