Åsa Bellander och tvätt efter ett vaccinationsstick
"Det är dags att sluta tveka och ta vaccinet", säger regiondirektör Åsa Bellander.

Vaccinationsarbetet stramas åt - siktar på skeptiker och sackande grupper

2021-10-01 09:38

Nu riktar regiondirektör Åsa Bellander en direkt uppmaning till alla västernorrlänningar att vaccinera sig – och inte tveka på grund av falska rykten i sociala medier. Målet är att minst 90 procent av invånarna i alla åldrar och sociala grupperingar ska vara vaccinerade mot covid-19.

Det är främst bland unga vuxna i socialt utsatta områden som vaccinationsgraden är lägre.

- Är du mellan 20 och 25 år och inte har vaccinerat dig vill jag vädja till dig att göra det. Till dig som redan har vaccinerat dig vill jag rikta ett hjärtligt tack, säger Åsa Bellander vid Region Västernorrlands presskonferens på torsdagen.

Hjälpas åt att informera

Folkhälsomyndigheten bedömer att 90 procent av Sveriges befolkning behöver bli vaccinerade mot covid-19. Åsa Bellander är fast besluten att Region Västernorrland ska nå dit. För det måste ytterligare minst 12 500 personer i länet vaccinera sig.

- Det finns många som av olika anledningar är tveksamma till att ta vaccinet. Inte minst på grund av all desinformation och rykten som sprids i sociala medier. Vi behöver därför hjälpas åt att på ett sakligt sätt informera nära och kära, vänner och arbetskamrater om vikten av att vaccinera sig, säger Åsa Bellander.

Statistiskt gap mellan äldre och yngre

Karin Sellgren, samordnare för vaccinationsprojektet, konstaterade vid presskonferensen att totalt 87,1 procent av Västernorrlands befolkning har fått sin första dos och 81,2 procent har fått två doser.

- Med dessa siffror placerar sig Västernorrland högt i jämförelse med andra län när det gäller vaccinationsgrad. Men även om vaccinationstäckningen på befolkningsnivå är hög, ser vi att vaccinationsgraden sjunker med sjunkande åldrar, säger Karin Sellgren.

Den högsta vaccinationsgraden har invånarna i åldern 70-79 år. Bland dem har 95 procent vaccinerat sig med minst en dos. Bland dem som är mellan 18 och 29 år där motsvarande siffra är knappt 77 procent.

- Det är en skillnad på 18 procentenheter. Vi ser även att det finns könsskillnader, där män från 50-årsåldern och nedåt har vaccinerat sig i lägre grad, säger Karin Sellgren.

Organisationen förändras 

Den 1 oktober kommer vaccinationsarbetet inte längre bedrivas i projektform, utan vaccineneringen flyttas till den ordinarie sjukvårdsverksamheten.

Vaccinationerna ska ske i mindre och mer ändamålsenliga lokaler och flera större enheter stängs inom kort. Men enligt regiondirektör Åsa Bellander fortsätter arbetet med full fart.

- Från och med nu kommer vaccinationsarbetet att ledas av smittskyddsläkaren med inriktning på att komma upp i en vaccinationsgrad på 90 procent även i de grupper som har lägre täckning i nuläget, säger hon.

Fem vaccinationsenheter

Efter månadsskiftet kommer det att erbjudas vaccinering på fem olika platser i Västernorrland och där kommer öppettiderna vara begränsade till vissa dagar i veckan.

- Precis som tidigare kan man boka sin vaccination via appen Mitt Vaccin eller 1177.se. Ta gärna hjälp av en vän eller släkting. Det behövs inget bank-id för att boka.

 Här kan du vaccinera dig:

  • Ö-vik, Hälsocentralen Ankaret 
  • Sollefteå, Hälsocentralen Sollefteå 
  • Kramfors, Hälsocentralen Kramfors 
  • Härnösand, tills vidare oförändrat på Närvården 
  • Sundsvall, oförändrat i Nacksta men stänger den 18 oktober, därefter på Hälsocentralen Centrum 

I Ånge kommer det att erbjudas drop in-vaccination den 30 september och därefter hänvisas invånarna i Ånge kommun till Sundsvall.

Boende i Timrå kan välja om de vill vaccinera sig i Härnösand eller Sundsvall.

Här kan du boka tid:

Boka tid på vaccinationsenhet i Västernorrland - 1177 Vårdguiden

 


Tillbaka till toppen