Sirpa Kuhanen. Malin Plantin Sjöblom och Karin Sellgren berättade för kungen och drottningen om vaccinationsprojektet
Sirpa Kuhanen. Malin Plantin Sjöblom och Karin Sellgren informerade kungaparet om vaccinationsprojektet i Västernorrland. Foto: Privat och Marie Zetterlund

Vaccination i fokus för kungaparet

2021-10-01 09:38

I åtta månader har Malin Plantin Sjöblom koordinerat vaccinationerna i Västernorrland. Sirpa Kuhanen har samtidigt utfört vaccineneringen av tusentals länsbor. I dag blev båda bjudna på lunch med kungen och drottningen.

- Jag har inte varit ledig en dag sedan vecka 53. Tillgång på vaccin och de osäkra leveranserna, med felaktiga prognoser som förändrats från en dag till en annan, har varit en gigantisk utmaning, säger Malin Plantin Sjöblom, som är lokal vaccinationssamordnare i Härnösand.

Drottningen ställde frågor

Tillsammans med Karin Sellgren, regional samordnare för vaccinationsprojektet i Västernorrland, och Sirpa Kuhanen, som varit vaccinatör i Härnösand under hela projektet, var hon inbjuden till lunch vid kungaparets besök i Västernorrland för att berätta om det intensiva arbetet med vaccinationerna.

- Jag och Sirpa satt vid drottningens bord. Hon var väldigt intresserad och ställde många frågor om hur vi lyckats med vaccineringen av barnen på gymnasiet och kvinnor i utanförskapsområden, säger Malin Plantin.

Karin Sellgren var placerad bredvid kungen och höll även ett kort anförande.

- Vi var nöjda och stolta över att kunna berättat att vi lyckats med den här gigantiska uppgiften, säger Malin Plantin.

Regiondirektören redogjorde för läget

Medlemmar i kungafamiljen reser just nu runt bland samtliga 21 regioner i Sverige för att uppmärksamma lokala insatser som gjorts i samhället under pandemin.

Efter ankomsten till länsresidensen inleddes programmet med en presentation av läget i länet. Regiondirektör Åsa Bellander berättade utifrån vårdperspektivet om, vaccinationsgraden och vaccinationsviljan kopplat till folkhälsan.

Kultur och äldreomsorg på programmet

På programmet under dagen var bland annat även besök på utomhusutställningen ”Betydelsen av ett jobb” vid Y:et i Timrå Kommun och på Koltrastens särskilda boende i Härnösand. Vid Koltrasten medverkade Norrdans och Scenkonstbolaget som gav sin bild av pandemins påverkan på kulturen.

Lunchen ägde rum på skolrestaurangen Castor vid Härnösands gymnasium.

- Det var eleverna på restaurangprogrammet som hade lagat maten. Den var väldigt god, med lokala tomater, röding och hjortron, säger Malin Plantin.


Tillbaka till toppen