Västernorrland har högt vaccinationstempo – och många lediga tider

2021-04-23 08:46

32 procent av alla västernorrlänningar är nu vaccinerade. Förra veckan accelererade vaccinationstakten och Region Västernorrland höjde sig rejält över riksgenomsnittet.

Enligt regionens egna dagsfärska siffror från onsdagen hade 32 procent av invånarna i Västernorrland fått en första dos vaccin. Elva procent var fullvaccinerade.

När Folkhälsomyndigheten på torsdagen presenterade sin nationella statistik för föregående vecka, vecka 15, stod det klart att Region Västernorrland då låg på 28,9 procent vaccinerade invånare. Riksgenomsnittet var 23,5 procent av befolkningen.

Många lediga tider

Men trots tempot finns det många lediga vaccinationstider runt om på länets vaccinationsenheter under nästa vecka. Bokningen är just nu öppen för alla 60-plussare och Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Västernorrland, uppmanar dem alla att vaccinera sig.

- En förutsättning för att vi ska kunna hålla takten på vaccinationerna är att vi har fulla tidböcker, säger hon.

Smittspridningen fortsätter att skena i Västernorrland, som är en av de regioner i landet som varit hårdast drabbad av covid -19 de senaste veckorna. Men enligt statistiken har dödligheten i viruset minskat. 

- Sedan vaccineringen kom i gång syns en tydlig nedgång av dödligheten i covid -19. Jag hoppas att alla väljer att ta tillvara möjligheten, säger Karin Sellgren.

Volymerna blir mindre

Ånge och Härnösand är de kommuner där det delats ut flest doser i förhållande till invånare inom Västernorrland. Det kan delvis förklaras med att vaccinets fördelning är baserat på befolkningens ålder och de kommuner som har äldre befolkning har fått större andel vaccin.

Samma princip styr den så kallade ”fördelningsnyckeln” i riket. Det innebär att Västernorrland, med sin åldrande befolkning, kommer att få något mindre vaccinvolymer när bokningen öppnar för yngre grupper.

Från och med maj får regionen 2,4 procent istället för 2,9 procent av Sveriges totala vaccinmängd. Ungefär två veckor senare sänks Västernorrlands andel ytterligare, till 2,2 procent.


Tillbaka till toppen