Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Vintercyklisternas berättelser

2016-12-29 11:34

Nu är den första månaden av vintercykling över för 180 av våra medarbetare. De 180 vintercyklisterna ska pendla till jobbet under hela vintern och för många av dem är vintercykling ett nytt sätt att arbetspendla. Hälsa, ekonomi och miljö är tre av drivkrafterna bakom många av cyklisterna som projektet Hållbara resor utrustat med vinterdäck, belysning, hjälm, reflexväst och sadelvärmare.

Förutom att rapportera när vägunderhållet är undemåligt ska vintercyklisterna även redovisa sina cykelupplevelser i en cykeldagbok varje vecka.

Nedan delar vi med oss av några av dem och fortsättningsvis kommer några av de nya cykeldagböckerna att publiceras ut under fliken Vintercyklist

Vintercyklist i Sollefteå v.50

"Jag kom hem från Stockholm till 16 minusgrader i Sollefteå. Cykeln som stått ute var helt frusen, men jag tog mig ändå till jobbet och kunde tina upp cykeln inomhus under dagen. På tisdagen var det samma kyla på morgonen och därefter underkylt regn. Glashalt på onsdagen, men trots en tidig morgon var det bra sandat på cykelbanan."

Vintercyklist i Ånge v.49

"Bra väder och väglag. Jag har aldrig vintercyklat förut men de här 3 dagarna har det varit underbart att cykla till jobbet. Trodde att det skulle vara lite halt, men dubbdäcken funkar finfint. Mätte sträckan med runkeeper och det visade sig vara 5,4 km enkel resa - längre än jag trodde! Det tog ca. 25 min."

Vintercyklist i Härnösand v.49

"Måndag morgon var ingen bra cykeldag. Från många minusgrader under helgen vände temperaturen över noll, så när jag cyklade till jobbet strax före kl.8 var allt en enda isbana. Utan dubbdäck på cykeln hade det faktiskt varit omöjligt att ta sig fram. Det gick knappt att gå med vanliga skor. Nu hade det hunnit nysandas på många ställen på måndags morgonen, men vissa cykelvägar och vanliga vägar var osandade. På eftermiddagen hade dock allt hunnit sandas, så jag kände inte att jag behövde felanmäla.
 
Resten av veckan var det stabilt väder och mer och mer sand verkade hällas på. Knaggligt är det dock överallt. Eftersom det är snöfritt och mörkt känns det extra bra med reflexväst. Jag har faktiskt dessutom dubbla lampor, både fram och bak!
 
Över huvud taget borde dubbdäck på cykel vintertid marknadsföras mer. Jag själv har vintercyklat alla år sedan jag var barn (jag bodde i Småland förr). Sedan år 2001 bor jag i Härnösand. Sedan jag för några år sedan köpte dubbdäck har jag kunnat cykla jämt och faktiskt aldrig behövt avstå cyklingen p.g.a. halka. Det är väl bara snöstorm som har fått mig att åka bil mina 4 km till och från jobbet. Eller när det har varit kallare än minus 25.
 
Jag har två riktigt bra cykelväskor så alla småinköp under veckan gör jag till eller från jobbet, på cykel."

Vintercyklist i Timrå v.49

"Utrustningen fungerar bra på cykeln men det är lätt att fingrarna blir kalla trots bra vantar. Det känns skönt att cykla, men just nu när det inte är någon snö blir det mycket isvallar på vägen som gör att det känns lite osäkert. En dag fick jag kast på cykeln över en isvall, men det gick som tur var bra!"

Vintercyklist i Örnsköldsvik v.48

"Det har fungerat mycket bra med plogning och sandning. Mitt stora hinder är den mentala biten. Känner mig osäker på vintercyklingen men känner att det blir bättre ju fler gånger jag cyklar. Jobbar vidare på detta!"