Profilbild Maria Turtschaninoff

"Arvejord" författarsamtal med Maria Turtschaninoff

2023-11-02 16:11

Maria Turtschaninoff har belönats med Finlandia Junior och hennes böcker har sålts till 30 länder.

Människans och skogens rötter går djupt. Med en urna i famnen anländer en kvinna till ett tyst hus i en stor skog. När den sista burken av mammans lingonsylt är slut, är det dotterns tur att vara äldst i familjen.

Arvejord är en förtrollande episodroman om människoöden i en liten österbottnisk by. Under fyra århundraden prövas invånarna av krig, farsoter, svält och sorger och deras relation till platsen där de bor skiftar och lever. Skogen är en vildmark att tämja, en visthusbod, en tillflyktsort, ett uttryck för folksjälen, landets gröna guld och ett rum för själen. Men oavsett hur människorna ser på den är skogen, och platsen, evig.

Arvejord handlar om plats, tillhörighet och samhörighet. Det är inte bara människan som har rötter i landskapet – landskapet har djupa rötter i oss. Möt Maria i ett samtal med Carola Nordbäck, historiker.

Dagen inleds med författaren och journalisten Ingela Hofsten som berättar om sin nyutkomna biografi om Kai Gullmar, Swing it, Kai! där Ingela följer Kai – från barndomens Sundsvall till de stora estraderna, skivstudiorna och hennes hem, där många av de odödliga melodierna skapades.

Startdatum: lördagen den 4 november kl.10:00
Plats: Sveateatern
Biljetter: 100kr via Entré Sundsvall


Tillbaka till toppen