Skärbräda med nyttig mat

Kost

Följande föreläsningar finns att boka hos Österåsen om kost.

Vad innehåller maten

En föreläsning där vi går igenom kolhydrater, protein, fett och näringsämnen men med betoning på att tänka på kvalitet, att titta på helheten istället för detaljerna och få ett sunt förhållningssätt till maten vi äter. 

Matval- om vikten av att välja rätt

En föreläsning om hur våra matval påverkas av inre och yttre faktorer och om hur vi själva kan använda oss av den kunskapen för att göra bättre val. Vi jämför också olika menyer för att visa på hur små enkla förändringar kan göra stor skillnad. 

Bli matsmart - 5 råd för sundare vanor

En föreläsning där vi tar oss igenom fem punkter med rubrikerna:

  • Sluta banta, tänk långsiktigt istället,
  • ät regelbundet,
  • gör smarta val i vardagen,
  • var uppmärksam på storleken och mängderna och
  • se på helheten.  

Utöver dessa föreläsningar anpassar vi gärna innehållet efter gruppens önskemål/behov. Exempel på grupper vi anpassat föreläsningar för är cancerföreningar, Parkinsonföreningar, hälsocoachutbildningar, personalgrupper inom skola och omsorg och gymnasieutbildningar.

Kostfrågesport

Här får du testa dina kunskaper i en kostfrågesport där vi sedan gemensamt går igenom svaren och diskuterar kring ämnena. Ofta under diskussionerna dyker fler frågor upp som vi också kan avhandla.

Praktiska kostråd i vardagen

En föreläsning med praktiska tips på hur du kan få kostråden att fungera i vardagen. Du kommer få tips på hälsosam snabbmat, hur man kan förbättra måltiderna och att planering kan vara nyckel till framgång. 

Blodsockersmart

En kostföreläsning riktad till personer med diabetes. Under föreläsningen går vi igenom vad man bör tänka på när man har diabetes och vad kan man göra för att förbättra sina måltider kopplat till blodsocker. 


Tillbaka till toppen