
När någon du tycker om dör
Starka känslor är inte farliga
Det gör ofta ont att förlora och sakna den man tycker mycket om och som varit viktig i ens liv. Det är vanligt med många känslor och även känslor och tankar som ”krockar” med varandra. Saknad, ledsamhet, lättnad, glädje, oro - alla är viktiga och behöver få plats. En annan känsla som är vanlig vid sorg är ilska. Du kanske känner dig arg på den som är död, på andra eller på världen. Det kan kännas som att det är förbjudna tankar och ibland gör det att man får skuldkänslor. Att vara arg är ok och kan till och med vara viktigt.
Det är bra att må bra också
Ibland är sorgen intensiv, men vi kan också behöva vila från den. Det brukar oftast bli så automatiskt att sorgen kommer och går och man kan leva på i vardagen och göra andra saker samtidigt. Det är inte konstigt att man skrattar och gör roliga saker fast någon man känner har dött. Men ibland kan man få dåligt samvete för det eller att det känns svårt eller inte lika roligt som det brukar. Gör det ändå för det hjälper dig att orka - på samma sätt som du får kraft av mat och sömn.
Våga fråga
Att inte förstå vad som hänt, eller hur saker och ting kommer att bli, kan göra det extra svårt att sörja. Då är huvudet liksom upptaget med allt det oklara. Ett sätt att hjälpa sig själv är att försöka att ställa de frågor du har i huvudet till någon vuxen du litar på. Det finns inga frågor som är fel, för konstiga eller för svåra.
Vanliga frågor kan till exempel vara: “Hur, när och varför dog min förälder?”, “Var det mitt fel?”, “Måste vi flytta nu?”, “Måste jag byta skola?” .
Berätta hur du vill att andra ska vara mot dig
Andra omkring dig kan bli oroliga för hur du mår och har det. Det är vanligt att kompisar undrar hur du vill att de ska vara mot dig och vad du behöver från dem. Försök att berätta för de i din omgivning hur du vill att de ska göra och bete sig. Det kan underlätta båda för dig och dem.
Ta hand om dig
Det är lätt att tappa rutinerna när inget är sig likt längre. Försök hålla rutinerna ändå, det kommer att hjälpa dig må bättre och hantera den svåra tiden. Det kan helt plötsligt bli svårt att känna kroppens signaler, som tex hunger, men vi behöver ändå äta regelbundet för att orka. Att somna kan vara svårt i perioder när tankarna snurrar. Behöver du sova tillsammans med eller i närheten av någon annan kan det ibland hjälpa under en extra jobbig period.
När någon som varit svårt sjuk dör
Om den senaste tiden har präglats av att ni varit mycket på sjukhus och behövt anpassa er efter den som varit svårt sjuk, då har ni kanske tappat mycket av de rutiner som vanligtvis gör att ni mår bra. Det kan göra det lite extra svårt att hitta tillbaka till vardagen igen, när inget längre är sig likt efter att den sjuke dött. Var snäll mot dig själv, låt det ta den tid det tar att hitta rätt i den nya vardagen.
Ta hjälp och stöd
När vi är med om död och sorg första gången kan det vara svårt att förstå vad som händer. Till skillnad från mycket annat i livet är sorg inget problem som kan lösas, sorgen ska läras att leva med. Det är inte meningen att vi ska behöva göra det helt själva. Sorg och känslor som kommer när någon dött är lättare att vara i om man är det tillsammans med andra. Försök först med de som står dig närmast. Om det skulle vara så att de i din närhet har svårt att prata med dig, att de själva mår så dåligt att det blir svårt, eller om det är svårt att komma igång kan man be andra, utomstående om hjälp med det.
Det är viktigt att säga hej då
Att säga hejdå gör vi alla på olika sätt och det finns inte heller här något rätt eller fel. Du som haft en förälder som varit sjuk, kanske har haft möjlighet att säga hej då medan han eller hon fortfarande levde. För dig som inte hann det, finns det även möjlighet att besöka din döda förälder. Även om det känns jobbigt att följa med och se den döde en sista gång kan det kan kännas bra att man har fått säga hejdå på sitt sätt. Det kan också hjälpa dig att förstå att det är sant på riktigt, när det känns overkligt. Att man själv får bestämma hur man får göra sitt ”hej då” och få hjälp och stöd när man gör det brukar bli bäst.
Begravning
Kanske är det på begravningen du tar farväl och säger hej då. Idag kan begravningar vara på många olika sätt. Hur den ska gå till bestäms av om man tillhör någon religion, tradition eller hur anhöriga vill ha det. Om det är första gången för dig att gå på begravning kan du ha många frågor och kan behöva förberedelse. “Hur går det till?”, “Hur kommer det att se ut?”, “Vem kan du sitta med?” och “Vem kan trösta dig?”. Att vara beredd på att många vuxna gråter och är ledsna på en begravning kan kännas tryggt.
Det känns ofta jobbigt innan en begravning men efteråt kan det kännas lite bättre, när man har fått släppa ut det ledsna, gråta, säga hejdå och få vara tillsammans med andra som också tyckte om personen.
Minnen läker
Att minnas den som har dött kan göra väldigt ont i början men med tiden förvandlas minnen till “små skatter” som man kan plocka fram och tänka på själv eller prata med andra om. Ju yngre du är när din förälder dör, desto viktigare blir det att du får hjälp från andra att bevara dina minnen.
Många vill besöka en grav eller minnesplats för att minnas. Men man kan också ordna egna minnesplatser och minnesstunder, tex med ett foto och ett ljus som ni tänder på en fin plats.
Är du orolig att glömma bort den som har dött, eller har det gått många år och du inte längre minns på samma sätt. Fråga de som minns. Skriv ner om du vill ha hjälp att minnas. Spara minnen genom att samla in foton eller videoklipp, minnessaker som tex klädesplagg eller någon sak som du kanske fått eller förknippar med den som är död. Vad var deras favoritmaträtt, platser som personen tyckte om att vara på eller musik som personen gillade?