Vid plötsligt dödsfall
Ett plötsligt dödsfall kan exempelvis vara självmord, mord, dödsfall efter överdos, olycka eller någon annan plötslig händelse.
Då du är med om att din förälder plötsligt dör, är chock, kris och förvirring extra vanligt.
”Vad hände egentligen och varför?”
Det är viktigt att du får ställa alla dina frågor, ofta flera gånger. Ibland dröjer svaren på vad som hände, då behöver du få prata om det.
Här är det vanligt med tankar på om något hade kunnat förhindra det som hände. Du behöver få prata om de tankarna tillsammans med andra. Håller du det för dig själv kan det bli väldigt tungt att grubbla över och risken är att du då lägger skulden på dig själv. Det är också bra att få hjälp att hantera eventuell ilska.
Det kan också göra ont om det inte ver en så bra relation, då kan det bli dubbel sorg, både att du aldrig fick den relation och kontakt som du ville och behövde och också att personen är död.
Råd till efterlevande efter självmord, mord eller dödsfall efter överdos eller annat plötsligt dödsfall
Det är svårt hur man ska förhålla sig och hur man ska göra när det händer. Vi som vuxna kanske har varit med om död och dödsfall tidigare men det betyder inte att man vet vad man ska göra vid plötsliga dödsfall eller dödsfall till följd av självmord, mord eller missbruk.
Ta hjälp och råd för att du ska kunna hantera dina reaktioner och hjälpa barnen att förstå vad som har hänt, hur de vuxna reagerar och hur man ska få livet att funka i kris.
Om barnet inte får veta eller får en version som inte stämmer så märker eller känner de ofta på sig att det är något som är fel. Om det senare får veta sanningen kan de bli arga, besvikna och ledsna på dem som inte sa som det var. Det påverkar barnets tillit och relation.
Om familjen väljer att inte säga något utanför familjen, är risken att barn och unga uppfattar det som hänt som en hemlighet man inte får prata om. Det minskar chansen till att få bearbeta sorgen, både inom familj men också med någon viktig stödperson utanför familjen. Det kan också leda till ökad isolering och att barnet drar sig undan.
Rådet är därför att berätta för viktiga personer som kan vara ett stöd, förmedla att det inte är en hemlighet för barnen. Vilka vill barnen berätta det för och hur?
Hur och när man berättar är olika från person till person. Det är viktigt att tänka igenom och kanske prata med någon hur man ska göra så att man inte sedan ångrar tex att man berättade för mycket detaljer i fel sammanhang och mår dåligt över det.