Till dig med en förälder som är svårt sjuk
När en förälder blir svårt sjuk eller mår psykiskt dåligt, så påverkar det alla runt omkring och det kan väcka många tankar och känslor. Man kan reagera på olika sätt och det är normalt att både känna sig arg, ledsen, besviken och orolig. Ibland känner man kanske ingenting – och det är också normalt.
Våga visa känslor, även om du är ledsen. Det blir lättare om man är ärlig med hur man känner för då kan man dela det med sin förälder. Det är okej att vara ledsen tillsammans.
När en förälder är svårt sjuk kan även det vardagliga livet påverkas. Rutiner kan bli annorlunda, hemmet kan behöva anpassas och saker som din förälder tidigare hjälpt dig med, kan du behöva få hjälp av någon annan.
Du har rätt att må bra och känna dig trygg. Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är ditt fel att din förälder är sjuk och det är inte ditt ansvar att lösa de problem som kan finnas i din familj. För det behövs andra vuxna som arbetar inom hälso- och sjukvården, som ser till att din förälder får det stöd och behandling som den behöver.
Du har rätt att få information om hur det är med din förälder och vilken hjälp din förälder kan få. Våga fråga din förälders läkare eller sjuksköterska. Det är deras skyldighet att hjälpa dig med information om du skulle vilja det.
Du är inte ensam och det finns hjälp att få. Det kan till exempel handla om att få någon att prata med, få information på nätet eller kontakt med andra barn i samma situation. Ibland kan det kännas skönt att andra i din närhet vet vad som händer, till exempel en lärare i skola, idrottsledare eller de närmsta vännerna.
Även om man har en sjuk förälder är det viktigt att fortsätta göra saker som du mår bra av som till exempel träffa vänner, fritidsaktiviteter eller bara ta det lugnt. Det är okej att göra roliga saker även om man har en sjuk förälder.