Fortets kultur och informationscenter i den renoverade byggnaden till vänster. Foto: Ann-Kristin Källström.

Grafiskt symposium i Lettland 2017

2017-11-25 20:06

Rapport från Härnösandskonstnären Ann-Kristin Källström

Den 16–27 november arrangerades för sjätte gången INTERNATIONAL LATGALE GRAPHIC SYMPOSIUM på Mark Rothko Art Centre i Daugavpils. Här anordnas under året även symposier för keramik, textil, måleri, foto och skulptur.

Till det grafiska symposiet kan konstnärer från hela världen söka. I år blev 10 konstnärer från Danmark, Lettland, Litauen, Rumänien, Ryssland, Schweiz och Sverige antagna. Det blev 12 intensiva dagar tillsammans. Vi startade med en guidad tur i det stora område där fortet byggdes och fick en lettisk och en rysk version av historien från att det började byggas 1831. Huvudbyggnaden, som användes till lager för kanoner med mer, är klassat som nationellt arkitekturmonument. Det har nu renoverats och byggnaden rymmer bland annat cirka 2000 kvadratmeter utställningsyta, där både permanenta och tillfälliga utställningar arrangeras. I ett av utställningsrummen visas endast originalmålningar av Mark Rothko som lånas in och byts ut med 3 års mellanrum. Det finns också arbetslokaler för de olika symposierna, bibliotek och gästrum. Många av byggnaderna i området står fortfarande kvar i väntan på att renoveras och är en fantastiskt stimulerande plats att hämta idéer från.

Andra dagen var det dags för den obligatoriska presentationen av allas konstnärskap där vi berättade och visade bilder, mycket intressant att få en inblick i varandras arbeten. Sedan startade arbetet i grafikverkstaden och pågick i stort sett dygnet runt ungefär en vecka. Det gjordes allt från träsnitt, etsningar, collografi, fotopolymer, experimentell fotobaserad grafik till potatistryck. Inspirerande att se allas olika tekniker och metoder samtidigt som vi arbetade i gemensamma lokaler. Eftersom vi också bodde i anslutning till arbetslokalerna möttes vi ofta i köket för en fika och många intressanta samtal. Det berättades och diskuterades om konsten och livet. Vi utbytte tankar, erfarenheter och jämförde villkoren för det konstnärliga arbetet i de länder vi kom ifrån. Tre bilder av varje konstnär valdes sedan ut till den utställning på Mark Rothko Art Centre som avslutade symposiet och de utvalda verken donerades samtidigt till centrets konstsamling.

Jag blev inbjuden att hälsa på en av de konstnärer som deltagit i grafiska symposiet 2014, Oksana Vronska. Tillsammans med en av konstnärerna som deltog i år besökte vi hennes ateljé i Daugavpils. Hon trycker sina grafiska blad på en tryckpress som hennes man, smeden Edgars Vronskis, konstruerat. Vi fick även göra ett besök i smedjan och se prov på hans arbeten.

Sista dagen på Rothko Art Centre hölls tre föreläsningar av konstnärer som deltagit i symposiet. De handlade om videoprojekt, experimentell fotobaserad grafik och vi fick en inblick i arbetet på konstakademin i Riga. Symposiet avslutades med vernissage för utställningen vi arbetat med.

Mer information om Rothko Art Centre och symposium/residence

Text och foto: Ann-Kristin Källström

Volym 2017-11-25

Ladda ner artikel i pdf-format

Länk till artikel


Tillbaka till toppen