Manifestation

Manifestation för folkhögskolans överlevnad

2023-09-19 14:52

Idag genomförs en nationell manifestation för att uppmärksamma folkhögskolan som utbildningsform. Personal och deltagare på skolan i Sundsvall manifesterade därför tillsammans i Sundsvall.

Manifestation för folkhögskolans överlevnad

Idag, tisdag den 19 september, går Sveriges 156 folkhögskolor samman i en gemensam manifestation under parollen #FolkhögskolanBildarSverige för att belysa folkhögskolan som utbildningsform och kasta ljus på det kritiska läge med varslad personal och inställda kurser som folkhögskolan står inför idag.

Personal och deltagare på skolan i Sundsvall manifesterade därför idag tillsammans genom stenstan till Stora torget i Sundsvall för att lyfta folkhögskolans värde i det svenska utbildningssystemet och för att påminna om hur viktiga våra folkhögskolor är för väldigt många människor.

Bakgrund till manifestationen

Riksföreningen Sveriges Lärare Folkhögskola har utlyst denna nationella manifestation som uppmanar alla folkhögskolor att ena sig, manifestera och lyfta folkhögskolans värde i det svenska utbildningssystemet. Detta initiativ grundar sig i det kritiska läget som Sveriges folkhögskolor nu står inför efter flera år med oförändrade statsbidrag samtidigt som vi upplever hög inflation och kraftigt ökade kostnader. Inom det nuvarande regeringssamarbetet talas det också om minskade anslag till folkhögskolornas viktiga allmänna kurser samtidigt som många skolor upplever att de behöver skära ned och göra svåra åtstramningar. De senaste fem månaderna har det varslats fler folkhögskollärare än någonsin förut i Sverige samtidigt som minst 3000 färre personer fått möjlighet att studera på folkhögskola idag jämfört med vårterminen 2022.

Unik utbildningsform som måste få leva kvar

Folkhögskolan som utbildningform ger människor möjlighet att vidareutbilda sig och stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Den första av Sveriges 156 folkhögskolor startades redan 1868 och sedan dess har folkhögskolan fungerat som ett komplement till det reguljära utbildningssystemet. Folkhögskolan är en unik skolform för Sverige och Norden och har sedan starten varit en viktig del i skapandet av ett modernt och demokratiskt samhälle.

Folkhögskolans individanpassade pedagogik har visat sig framgångsrik för att möta behoven hos olika grupper som av olika skäl inte funnit sig tillrätta i andra utbildningsformer. Det kan till exempel handla om personer med kort utbildningsbakgrund, begränsade svenskakunskaper eller funktionsvariationer. Just samspelet som uppstår mellan deltagarnas olikheter är en av utbildningsformens styrkor.


Tillbaka till toppen