En grupp deltagare och personal står uppradade för en gruppbild utomhus med skolans huvudbyggnad i bakgrunden.
Deltagare och personal från kursen Världens kvinnor köksbiträde, läsåret 2022-2023.

Kompetensförsörjning av köks- och restaurangpersonal 2019-2023

2023-07-12 12:00

Vi vill nu fira och gratulera våra nya köksbiträden som har genomfört sin ettårig utbildning vid Örnsköldsviks folkhögskola. Deltagarna är nu redo att arbeta i mottagnings- och tillagningskök inom offentlig verksamhet och inom privat näringsverksamhet.

Nära samarbete med Örnsköldsviks kommun

Världens kvinnor - yrkesutbildning till köksbiträde är en kurs för utlandsfödda kvinnor som har kombinerat en yrkesutbildning med studier i svenska. Sedan fyra år tillbaka har utbildningen genomförts på Örnsköldsviks folkhögskola i nära samarbete med kostenheten i Örnsköldsviks kommun och med praktikplatser inom de kommunala köken. Det senaste året har vi även haft praktikplatser inom Region Västernorrland på Örnsköldsviks sjukhus, närmare bestämt på Höjdpunkten och på ortopedens och kirurgens avdelningskök.

Cirka 40 stycken utbildade köksbiträden genom åren

Under kursen får deltagarna behörighet i svenska som andraspråk på grundskolenivå för att sedan ha möjlighet att gå vidare med studier till exempelvis kock. Under dessa fyra år som kursen har genomförts har totalt cirka 40 stycken köksbiträden utbildats och nu pausas kursen och kommer inte att starta läsåret 2023-2024. 

De sista deltagarna har nu genomfört sin utbildning och är redo att gå ut i arbete. Vi önskar våra deltagare ett stort lycka till i sina framtida arbeten! 


Tillbaka till toppen