Toppen av skolbyggnaden mot en blå himmel tillsammans med texten Folkhögskolan bildar Sverige.

Nationell manifestation för en utmanad folkhögskola

2023-09-19 10:07

Tisdag den 19 september genomförs en nationell manifestation för folkhögskolan. En folkhögskola som är utmanad och står i ett ekonomiskt kritiskt läge med varslad personal och inställda kurser. Tillsammans går nu alla folkhögskolor ihop och berättar om dess viktiga roll för samhället i stort.

Visar upp folkhögskolans samhällsnytta

Idag den 19 september genomförs en nationell manifestation för folkhögskolan runtom i Sverige. Alla Sveriges 156 folkhögskolor går ihop och berättar, på olika sätt, stolt om hur vi bland annat:

  • Når människor andra inte lyckats nå
  • Möjliggör möten mellan människor som annars aldrig hade mötts
  • Förvandlar hemmasittande till arbete eller studier
  • Är en plats för personlig utveckling
  • Skapar förutsättningar för ett bredare utbud av utbildningar

...och mycket mycket mer.

Under #FolkhögskolanBildarSverige i sociala medier kan du följa alla fantastiska historier om utveckling och förverkligande hos personer som har haft det svårt att hitta fram den "vanliga" vägen, men som istället har hittat hem på folkhögskolan.

Bakgrund till manifestationen

Detta initiativ, taget av Riksföreningen Sveriges Lärare Folkhögskola, grundar sig i ett ekonomiskt och politiskt instabilt läge i Sverige som har skapat en för folkhögskolan ohållbar situation. Under året har svenska folkhögskolor tvingats varsla över 200 lärare och runt 3000 deltagare fick denna höst inte påbörja sin resa på folkhögskola.

Under tisdagen och den närmaste tiden genomförs olika typer av aktiviteter, både digitalt via exempelvis sociala medier och fysiskt genom manifestationer på plats. Till exempel genomförs fysiska manifestationer i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö kl 13.00 på tisdagen.


Tillbaka till toppen