Högakusten-stipendiet 2016

2016-03-18 14:12

Nordingråfödde Niklas Asker juryns val

Pressmeddelande från kulturenheten vid Kramfors kommun:

Kulturenheten har fått 60 ansökningar till HögaKusten-stipendiet. Kulturenheten har tillsammans med konstnärerna Anna Norvell och Jill Blomqvist tagit fram en kandidat till stipendiet. Det har varit ett mycket svårt, men spännande arbete att göra en seriös och professionell bedömning av ansökningarna. Det har genomgående varit hög kvalitet på ansökningarna.

Kulturenhetens förslag på kandidat är Niklas Asker. Han är född 1979 och uppväxt i Nordingrå. Niklas är idag verksam i Malmö. Efter konstskola i Örebro studerade han seriekonst vid Serieskolan i Malmö. Han har arbetat som serieskapare och illustratör i Sverige samt på den internationella marknaden. Niklas serieroman Second Thoughts utgavs 2009 i USA och har sedan dess översatts till svenska, danska, italienska och nederländska. Han har ställt ut regelbundet sedan 2010 och medverkat på Liljevalchs Vårsalong 2011 och 2012. Niklas har tilldelats flera pris och stipendier, däribland Malmös Stads Kulturpris 2009. Han har skapat ett flertal offentliga utsmyckningar, inklusive en 240 kvadratmeter muralmålning i Vellinge 2011. Vår motivering är:

Niklas Asker är serieskapare, illustratör och konstnär och behärskar på ett mästerligt sätt, alla tre kategorier. Hans målningar är klassiskt figurativa, men fragmenterade av abstrakta element och måleriska effekter som ger bilderna en drömlik, mystisk stämning. Varje bild är som en berättelse där han medhjälp av referenser till både historia och samtid undersöker hur normer kopplade till kön och etnicitet, formar vår uppfattning om oss själva och våra relationer. Hans motiv behandlar de socialiseringens ramar vi förhåller oss till, men även överskrider, i skapandet av identitet .

Volym 2016-03-18


Tillbaka till toppen