Anders Widoff, Terra Divina, detalj. ©Anders Widoff/Bildupphovsrätt 2018.

Konsthall Norra Kvarken 5 år

2018-06-15 21:33

Den fristående konstscenen i Järnäsklubb firar med utökat program

16 juni
Klockan 12-15.00 Vernissage: Anders Widoff. Fritt inträde.
Klockan 13.00 Konstsamtal mellan Inge-Bert Täljedal och Anders Widoff.
Klockan 15.30 Konstföreställning: UmeDuo. Förbokas.
Klockan 19.30 Vernissagefest i sjöboden. Förbokas.

Först ut är Anders Widoff den 16 juni med utställningen ”Terra Divina”.
Anders Widoff arbetar i huvudsak med måleri, skulptur och objekt. Han tar sin utgångspunkt i det vardagliga. I sommarens utställning visar Widoff ett större antal målningar ur en svit kallad Terra (Marzano Appio). Målningarna har sin början i likheten mellan det envisa arbetet med en stenig och igenvuxen trädgård i Italien och det dagliga arbetet med måleriet. Tillsammans med målningarna visas också ett antal skulpturer. Anders Widoff är född och uppvuxen i Stockholm och utbildad vid Valand och Kungliga Konsthögskolan. Utställningen pågår till och med 22 juli.

30 juni
Klockan 10-14.30 Att se på konst. Studiecirkel, träff 1. Förbokas.
Den 30 juni, 4 augusti och 8 september klockan 10-14.30 kan man delta i studiecirkeln ”Att se på konst, vad vill konstverket mig?”, som kopplas till konsthallens tre utställningar med Anders Widoff, Eva Marklund och Krister Hägglund. Kursledare: Mats Caldeborg. Max 10 deltagare.

10 juli
Klockan 19-21.30
Filmkväll: Naturröstens hemlighet – ett filmporträtt om Alice Babs.
Filmregissören Lasse Zackrisson medverkar och berättar om sitt nära samarbete med Alice Babs och visar sin dokumentärfilm om sångerskan. Förbokas.

28 juli
Klockan 12-15.00 Vernissage: Eva Marklund. Fritt inträde.
Klockan 13.00 Konstsamtal mellan Katrin Sten och Eva Marklund.
Klockan 15.30 Konstföreställning: Frida Selander. Förbokas.
Klockan 19.30 Vernissagefest i sjöboden. Förbokas.

Nästa utställare den 28 juli blir Eva Marklund. Eva Marklunds konstnärskap är i det rumsliga, där ljus, ljud och luft finns, men också minnena, tid och förstås all kunskap om materialen och om gestaltning. Hon skriver i en katalogtest till utställningen på Konstakademin 2017, utformat som ett brev till sig själv:

”Försöker du fånga något som inte går att fånga?
Ett regn. Ett ljus. Ett ögonblick.
Omöjliga uppgifter som kräver total närvaro.”

Eva Marklund är född i Söderhamn, bor i Stockholm, och utbildad vid Kungliga Konsthögskolan. Hon har utfört ett flertal offentliga verk, bland annat Snökontinenter på busshållplatsen utanför Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Utställningen pågår till och med 26 augusti.

11 augusti
Klockan 19-20.00 Konstföreställning: Jonas Knutsson, solokonsert. Förbokas.
Jonas Knutsson kommer bland annat att spela Bach och egna solostycken. Jonas Knutsson, bosatt i Stockholm, med rötter i Umeå, är en av Sveriges mest engagerade saxofonister. Spelar jazz och folkmusik, är kompositör, organisatör, producent och pedagog.

1 september
Klockan 12-15.00 Vernissage: Krister Hägglund. Fotografi. Fritt inträde.
Klockan 13.00 Konstsamtal mellan Mats Caldeborg och Krister Hägglund.
Klockan 15.30-20.00 Konst- och litteraturdag, bland annat med författaren Linnea Axelsson som nyss utkommit med ”Ædnan”, program kommer.

Den 1 september kommer säsongens tredje utställning med fotografen Krister Hägglund ”Deja´Vu”. Det är sällan människor på Kristers bilder, om de finns där vänder de oftast ryggen mot kameran. Det är snarare människan sett genom hennes omgivning han skildrar. Utsikter från parkeringsplatser, terrasser med övergivna plaststolar, gathörn, människornas ljuspynt i vintermörkret, tomma korridorer. Allt sammanhållet av en stark och utvecklad formkänsla. Krister Hägglunds bildvärld kan tyckas vemodig men det finns en humor och en stillsam knasighet i valet av motiv. Han har riktat kameran snett åt sidan. Vi har just gått därifrån och först nu förstår vi var vi har varit. Krister Hägglund är fotograf, utbildad på Konstfack och bor och arbetar i Skellefteå och har ett långt liv som fotograf bakom sig. Men det är först på senare år han visat sina bilder offentligt.


Konsthall Norra Kvarken samarbetar sedan 2017 med Kulturens bildningsverksamhet och nystartade Konsthall Norra Kvarken Föreningen. Sedan starten 2014 stöttar också konstföreningen Konsthall Norra Kvarkens vänner verksamheten genom konstinköp för utlottning till medlemmar och praktisk hjälp vid evenemang.

Varmt välkomna till ett spännande jubileumsår!


Tillbaka till toppen