Trinidad Carrillo. ©Trinidad Carrillo/Bildupphovsrätt 2020. Bilden är beskuren.

Konstsamtal på Sundsvalls museum

2020-01-28 16:48

Ett lekfullt experimenterande med det konstkritiska formatet

Den 20 februari möts Volyms redaktör Ida Rödén, konstkritikern Thomas Olsson och konstnären Paula Urbano för ett konstsamtal i Trinidad Carrillos utställning på Sundsvalls museum. Samtalet är ett experimenterande med det konstkritiska formatet, arrangerat av Region Västernorrland i samarbete med Sundsvalls museum.

Publiken inbjuds att komma med egna frågor.

Välkomna till ett inspirerande konstsamtal!

Datum: 20 februari
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stora utställningssalen i Sundsvalls museum, Kulturmagasinet.

Om konstnären:

I Trinidad Carrillos bildvärld flyter tiden, platser och människor samman i både magi och vardag. Fotografierna gestaltar ofta glipan mellan dröm och medvetande, det yttre och det inre. Vissa släktskap finns med Gabriel García Marquez och hans Hundra år av ensamhet, en bok om byn Macondo och familjen Buendía. Det är egentligen en nedstämd historia, men språket är så rikt och glädjefyllt att detta lätt glöms bort. De fantastiska inslagen, så som flygande mattor, alkemi och 200 år gamla människor, upplevs helt naturliga. Liv, magi och kärlek. Även Trinidad Carrillo låter fantasin och möjligheterna ta plats i sitt sökande efter någonting outsagt och undflyende: ”Viktigast för mig är liv och att livet innefattar magi,” uttalade hon i samband med att hon tog emot ett stort pris.

Trinidad Carrillo är en svensk-peruansk fotograf utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg. Hon var den första fotografen att tilldelas Swedish Photography Award. Ett årligt pris med ett värde av 250 000 kronor som går till en fotograf som konsekvent utvecklar sitt eget konstnärskap.

Om samtalsdeltagarna:

Thomas Olsson är sedan mitten av 1990-talet verksam som journalist och som konst- och danskritiker i såväl dags- som månadstidningar. Medverkar regelbundet i Svenska Dagbladet och Konsten.net.

Paula Urbano är yrkesverksam konstnär och nuvarande IASPIS residensstipendiat i Stockholm. Hon har en magisterexamen i fri konst från Konstfack. Paula Urbanos konstnärskap kretsar kring existentiella frågor med fokus på identitet i relation till migration och plats.

Ida Rödén är konsttidningen Volyms redaktör och är yrkesverksam konstnär med magisterexamen i fri konst vid California College of the Arts i San Francisco. Sedan 2008 har hon även en magister i konstvetenskap vid Stockholms Universitet.


Tillbaka till toppen