©BUS/Stig Sjölund. Handen som gungar vaggan, installation av Stig Sjölund.

Utställning av Stig Sjölund – internationell favorit!

2016-02-25 10:37

Den italienska konsttidskriften Mousse Magazine ägnar sitt tjocka dec-jan-nummer åt nyskapande utställningar 1985-1995. Internationella konstkritiker, konstnärer och kuratorer har valt ut favoritutställningar från den perioden och från hela världen.

Tre utställningar i Sverige finns med: den legendariska Implosion sammanställd 1987 på Moderna museet av Lars Nittve, Allan McCollems separatutställning på Roseum i Malmö 1990 och Stig Sjölunds installation Handen som gungar vagganGalleri Andreas Brändström i Stockholm 1993.
Installationen köptes då in av Sundsvalls museum och har visats på museet flera gånger, men lokalerna är inte idealiska där. Dessutom har den lånats ut till Galleri F15 i Moss i Norge och till Björneborgs konstmuseum.

Verket har fått sitt namn från den förrädiska amerikanska skräckfilmen Handen som gungar vaggan. Starka fläktar får glittriga vindspel att röra sig, inte kontemplativt utan att fladdra oroväckande fort, ackompanjerade av hysterisk operamusik på hög volym. Den som först tycker att konstverket är roligt får efter ett tag nog och vill därifrån. Konstverket skapar med egna medel en process.
Säkert har konstverket valts ut av en person som sett det i Stockholm. Har själv märkt att det gjort bestående intryck på många som sett det där, men också på dem som mött det i Sundsvall.

Stig Sjölund kommer från Timrå och är en välkänd person i det svenska och internationella konstlivet. 2014 gjorde han tillsammans med konstnärsvänner utställningen östrandvivstavarvbadhuset i Timrå. Senare i vår medverkar han i en samlingsutställning som Sundsvalls konstförening arrangerar.

 

Barbro Björk, tidigare intendent på Sundsvalls museum


Tillbaka till toppen