Foto från workshop med Ida Rödén. Fotograf: Milka Jafri.

VOLYM: skriva om konst

2018-06-18 16:18

Workshop i Härnösand 29–30 augusti 2018

Volym: skriva om konst är en 2-dagars workshop ledd av konsttidningen Volyms redaktör Ida Rödén som arrangeras i samarbete med Konstkonsulenten i Region Västernorrland.

Ida Rödén är utöver Volyms redaktör även yrkesverksam konstnär. Hon har en magisterexamen i konstvetenskap vid Stockholms Universitet, samt en kandidatexamen i fri konst vid Umeå konsthögskola och en magisterexamen i fri konst vid California College of the Arts i San Francisco.

Volym började 2003 som en nätbaserad konsttidning i Västernorrland men växer nu organiskt till en sida för hela Norrland med skribenter från de fyra nordliga länen. Den här workshopen ges eftersom det behövs fler skribenter. Konstkritik är till för att vidga samtalet om konst och det är viktigt med många röster med olika åldrar och bakgrunder. Kursen ges till nyfikna skriventusiaster men även till aktiva skribenter som vill utöka sin bild av konstkritikens roll i samhället.

Första dagen presenteras Volym och vi går igenom generella riktlinjer som gäller. Exempel ges på olika sätt att skriva – är det en recension eller ett reportage? Därefter går vi tillsammans och tittar på en utsmyckning i närområdet som alla ombeds skriva om.

Under andra dagen diskuterar vi konstkritikens roll i dag. Hur ska du förhålla dig till att skriva negativ kritik och hur ser samarbetet med redaktören ut? Vad kan vi förvänta oss av varandra? Vi går igenom skrivuppgiften och diskuterar framtiden för konstkritiken och Volym.

Plats: Regionens Hus ”Haren”, Härnösand, 29–30 augusti 2018

Deltagande är gratis. Det bjuds på lunch andra dagen.
Anmäl dig senast 20 augusti och meddela eventuell specialkost.
Hanna Rutberg, hanna.rutberg@rvn.se

---

Preliminärt program:

Onsdag, 13.00-16.00

13.00 Presentation av Volym och riktlinjer för skribenter.
14.30 WORKSHOP I. Vi går igenom redigeringsprogrammet Google Docs som vi kommer att använda under kursens gång. Hur delar du en text? Hur redigerar du så att ändringar syns för andra? Hur ger du förslag och hur accepterar du andras förslag? Hur kan du ställa frågor och var kommenterar du?
15.30 Gemensamt besök vid en publik utsmyckning som utannonseras till anmälda deltagare. Hemuppgift: skriv en kort recension av verket. Texten tas med dagen därpå, samt verktyg (med fördel en dator eller skrivplatta) för att kunna arbeta vidare under torsdagen.

Torsdag, 9.00-16.00

9.00 Kritikens roll i dag och vad den skulle kunna vara. Vi går igenom den negativa kritiken samt för- och nackdelar hos en mer krävande text. Vilken är redaktörens roll? Vilka krav finns på skribenten?
11.00 WORKSHOP II. Deltagarna arbetar enskilt med sina texter. Ida Rödén samtalar och går igenom allas texter individuellt.
12.00 LUNCH
13.00 WORKSHOP II (fortsättning). Deltagarna arbetar enskilt med sina texter. Ida Rödén samtalar och går igenom allas texter individuellt.
14.00 Vi går igenom texterna och försöker se hur en text kan bli bättre.
15.30 Avslutande samtal.

 

Information och program i pdf-format


Tillbaka till toppen