Lotten Jacy

2016-03-17 19:21

Kroppslig smyckeskonst på Drejeriet i Östersund

Lotten Jacy är en svensk-amerikansk konstnär som förut var bosatt i Springfield USA, nu bor hon utanför Östersund. Jacy har studerat metallformgivning/ädellab på konstfack men arbetar även som konstpedagog för länskulturen i Jämtland och konstlab. Jag har flera gånger följt hennes intressanta projekt med inbjudna konstnärer i workshops för unga. Nu visar hon för första gången sin konst på ”hemmaplan” i Östersund.

Drejeriet har klätts med foton av henne själv där hon bär upp sina smyckesobjekt. Sökandet tar avstamp av en sjukdomsdiagnos i tidig ungdom och hur man ska förhålla sig till den. Hennes arbeten är gjorda av en hantverksform som kommer från indianstammar. Objekten har formspråk som påminner om blodkärl. Smyckena kan vara en metafor för hennes sjukdom och tillstånd som man tvingas gå igenom. Det är en tyngd och sorg som även blir fysisk när jag provar ett av smyckena. Hur tungt och obehagligt det känns och upplevs beror på storlek på halsen på den som bär. Pärlor har sytts in i en omständlig process och skapat organiska former i gångar. Färgtemat är svart, vitt och rött. Smyckesobjekten är samlade på ett spegelaltare där allt blir dubbelt. Ett foto hänger som bakgrund och får en ikonisk innebörd (som en kvinnlig Jesus på korset eller jungfru Maria gestalt) med ett kroppsligt tempel. Verken utstrålar en stolthet för vad kroppen klarar av och vad hennes tvingades gå igenom, stark och stolt.

Det här är den utställning jag så länge har saknat. Det blir färre och färre gallerier. Experimentell och samtidskonst får vi ofta åka till större städer för att se. Forskning visar att för att det ska hända saker i oss både kreativt men också utvecklingsmässigt i hjärnan behövs konst som Lotten Jacys, den skakar om och får oss att fundera och samtala. Människor med begynnande demens kan till och med få skadade partier i hjärnan att rekonstrueras visar ny forskning. Men det måste vara konst som får oss att tänka lite längre. Konst som väcker funderingar. Det gör Lotten Jacys. Drejeriet har ett litet utställningsrum. Det skulle vara spännande att se hennes alster ta mera plats och breda ut sig i en större utställning. Jag rekommenderar er alla att gå och se!!!!!!!!!!!!!

Text och foto: Linda Petersson
Volym 2016-03-17

Ladda ner artikeln i pdf-format


Tillbaka till toppen