Inför KulTur, öppna ateljéer i Jämtland

2016-05-03 14:08

Ateljébesök hos konstnären Anna Dellermalm

Allt känns fräscht i Anna Dellermalms nya ateljé i centrala Östersund. Golvet är täckt med plast, det är högt i tak, längs väggen står några tavlor lutade och den största möbeln är ett staffli. Ännu återstår några dagar innan hon öppnar för alla som är intresserade av jämtländska konstnärers och hantverkares vardagsliv den 7 och 8 maj. I år deltar rekordmånga utövare i KulTur, som evenemanget heter.

Anna Dellermalm flyttade med sin familj till Lit och Jämtland för nästan två år sedan. Hon är född 1951 och uppvuxen i en konstnärlig familj i Warszawa. Pappan var grafisk formgivare och mamman illustratör, vilket lärde henne att konstnär var ett yrke. Själv har hon tecknat och målat hela sitt liv och det blev också hennes yrkesval. Hon gick igenom drygt tio års konstnärlig utbildning, först på gymnasiet och sedan på akademien för att slutligen ta sin magisterexamen i illustration och bokformgivning.

1981 flyttade hon med sin familj till Sverige. Två år senare bosatte de sig i Uddevalla och där bodde och verkade hon som konstnär fram till flytten till Jämtland. Där, på västkusten, arrangeras konstvandring varje påsk med yrkesverksamma konstnärer och hantverkare sedan 17 år tillbaka.

-Det är en förening med ca 60 medlemmar och det har blivit ett jättestort arrangemang. Skillnaden är att där fick vi ordna allt själva, här får vi hjälp med broschyrer, affischer och marknadsföring från regionen. Det känns lyxigt, säger Anna.

 

Anna Dellermalm är en av 88 konstnärer och hantverkare som öppnar sin ateljé under KulTur i Jämtland
Anna Dellermalm är en av 88 konstnärer och hantverkare som
öppnar sin ateljé under KulTur i Jämtland den 7 och 8 maj.


Men hur är det då att komma till en helt ny stad och försöka etablera sig?

-Jag ser inget hinder att fortsätta jobba och utvecklas bara för att jag flyttat. Jag följer med i det som händer och har kvar mina kontakter med olika gallerier. Självklart är det viktigt att lära känna nya konstnärskollegor, men under mitt första år här hade jag inte riktigt tid med det. Det får ske steg för steg, säger hon.

För visst vill hon bli indragen i konstnärskretsarna, men tycker att hon själv först måste visa vad hon kan bidra med. Därför arrangerade hon själv en pop up-utställning i en ledig lokal i ett av Östersunds varuhus i november förra året. Där fick hon kontakt med en medlem i Åre konstförening och fick en inbjudan att göra en utställning på kulturhuset i Järpen.

-Jag vill engagera mig. Nästa steg är att vara med på KulTur och visa var jag finns. Framöver hoppas jag också kunna anordna kurser i ateljén.

Rent arbetsmässigt är den nya ateljén också ett lyft. Under de senaste två åren har hon jobbat hemma, där det varit lite trångt.

-Under åren har jag arbetat med många olika tekniker, det har svängt lite åt olika håll. Men de som tittar på det jag gör säger att de alltid känner igen mig. Den senaste tiden har jag kommit tillbaka till collagetekniken och jobbat med lite mindre format. Jag har rivit och återanvänt akvareller, teckningar och akrylmålningar. Det vill jag fortsätta med, men även med måleriet där jag arbetar abstrakt. För nu har jag plats!

KulTur startade för sex år sedan och har lockat allt fler, både besökare och deltagare. I år är det 88 konstnärer, konsthantverkare och slöjdare som öppnar sina arbetsplatser – och det är rekord. Åsa Maria Hedberg, keramiker och glaskonstnär i Hammerdal, tog initiativet till att starta evenemanget 2011 och fick med sig länskonstkonsulent och hemslöjdskonsulenter.

-Jag mötte så många människor som frågade hur våra jobb fungerar och ville komma och titta. Men det fungerar inte att jobba när andra tittar på. Därför är det så bra att kunna öppna upp en gång per år, då kan alla som vill fråga precis vad som helst och de får också känna på miljön. Jag tror det är jätteviktigt att vi får synas och för oss som jobbar är det viktigt att vi ser hur många vi faktiskt är. Det skapar samhörighet, säger hon.

Text och foto: Gunnel Edvardsson

Volym 2016-05-03

Ladda ner artikel i pdf-format

 


Tillbaka till toppen