Bra mat för tänderna

Ät gott och undvik småätande

God mat är ett av livets glädjeämnen. Men visste du att varje gång du äter något startar en syraattack på tänderna? Saliven försvarar dina tänder genom att neutralisera syran och håller rent.

Att småäta ofta gör att tänderna inte får vila. Saliven får inte tid att skydda tänderna, något som ökar risken för karies – hål i tänderna. Ät dig i stället ordentligt mätt vid huvudmålen frukost, lunch och middag.

Saliven

Din saliv är viktig för att dina tänder ska må bra. Du kan faktiskt förbättra din salivkvalitet genom att äta mat som gör att tänderna får jobba. Genom att äta rätt kan du öka din salivproduktion och stärka ditt försvar mot karies.

Dina barn

Det sägs att vi ärver våra matvanor. Det är avgörande att tidigt i livet få in de goda vanorna, med tandborstning två gånger om dagen och god kosthållning. Vi på Folktandvården hjälper dig gärna med tips om nyttiga och goda mellanmål till barnen. Det som är bra för hela kroppen är ofta bra för tänderna. Allt hänger ihop.

Får man aldrig fika?

Visst får du unna dig det goda i livet, men inte för ofta. Rekommendationen är att bara inta sötsaker som godis, läsk och glass en gång i veckan. Det gäller både vuxna och barn.


Tillbaka till toppen