Fluor

Fluor har en erkänt god effekt på våra tänder. Den bidrar till att stärka emaljytan och kan reparera ytliga kariesangrepp.

Karies börjar med plack

Kariesangrepp, eller hål i tänderna, börjar med att en beläggning fastnar på tänderna. Beläggningen kallas plack och består bland annat av syrabildande bakterier. Karies uppstår när kalksalterna i tändernas emalj löses upp av syrorna som bildas i placken.

Varför behövs fluor?

Fluor stärker emaljytan och minskar syrabildningen i placken på tandytan. För att det ska ske krävs tillförsel av fluor. På detta sätt ökar du tandens motståndskraft mot karies. Det enklaste sättet är att dagligen använda fluortandkräm. Löper du stor risk att få karies kan du dessutom behöva fluorsköljning eller sugtabletter med fluor i. 

Vilka ska använda fluor?

Du som ofta får karies kan få ett bra skydd genom att använda fluor. Ett påbörjat kariesangrepp kan då avstanna och läka ut. Det finns fler tillfällen när det är viktigt att tillföra ytterligare fluor utöver det som finns i fluortandkräm, t ex i form av fluortabletter, fluorsköljning eller fluortuggummi:

  1. Om du använder mediciner som ger minskad salivutsöndring som bieffekt.
  2. Om du har känsliga tandhalsar.
  3. Om du har stora lagningar, brokonstruktioner eller bär delprotes.
  4. Om du har tandställning.

Har du frågor? Tala med din tandläkare om vilken fluorbehandling som passar dig bäst.


Tillbaka till toppen