Rökning och munhälsa

Forskningen visar att det finns ett klart samband mellan rökning och sjukdomar i munnen. Generellt sett har rökare sämre och färre tänder. De har också lagat fler tänder än icke-rökare.

Alla vet att rökning missfärgar tänderna. Men du kan få betydligt värre skador än så. Tandemaljen är kroppens hårdaste vävnad och den klarar att bli utsatt för tobaksrök. De vävnader som inte klarar rökangrepp är de som håller tänderna på plats, det vill säga tandkött och benfäste. Det kan medföra att du som är rökare kan drabbas av tandlossning.

Tecken på tandlossning

Det första tecknet på tandlossningssjukdom, eller parodontit som det också kallas, är oftast blödande tandkött. För en rökare kan förloppet se annorlunda ut. Eftersom den som röker har sämre blodcirkulation kan tandköttet se friskt och stramt ut, och alltså dölja en pågående sjukdomsprocess. Om detta inte upptäcks i tid kan rökaren redan ha utvecklat omfattande skador på benfästet som inte syns för blotta ögat.

En långt framskriden tandlossningssjukdom innebär ökad rörlighet hos tänderna. Det sker på grund av att benvävnaden kring tanden sakta försvinner. Tandköttet börjar också att dra sig tillbaka, vilket ger blottade tandhalsar.

Vad kan man göra?

Om du är rökare och har drabbats av tandlossning bör du fundera på att sluta, eftersom det annars är mycket svårare att behandla sjukdomen framgångsrikt. Tandlossningspatienter som slutar röka eller aldrig har varit rökare har betydligt bättre förutsättningar för att få en friskare mun. 

För dig som är rökare och drabbats av tandlossning kan vi förutom att behandla din tandlossningssjukdom ge dig aktivt stöd att sluta röka. Då ökar du dina möjligheter till ett friskare liv.  Fråga gärna vår personal för mer information.


Tillbaka till toppen