Små barns tänder

Emaljen är extra känslig i början, börja därför att borsta barnets tänder redan när första tanden bryter fram. Det är viktigt att tidigt skapa goda rutiner kring tandvård.

Mjölktänder är viktiga för barnet att tugga med ända upp till 12 års ålder. De behövs också för att de permanenta tänderna lättare ska komma fram på rätt ställe.

Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnet borstar tänderna två gånger om dagen och att hjälpa barnet upp till 12 års ålder.

Bra vanor

Hål i tänderna (karies) beror på att man ofta äter eller dricker sådant som innehåller socker och att man borstar tänderna fel eller inte alls. Det kan motverkas genom:

  • regelbundna måltider (frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag) från 1 år
  • ingen söt mat eller dryck mellan måltiderna
  • vatten som törstsläckare
  • aldrig söt dryck i nappflaskan

Intag av godis, läsk och andra sötsaker rekommenderas att hållas nere till en dag i veckan. Vatten släcker törsten allra bäst. Du som ammar då barnet fått tänder - försök att amma på regelbundna tider eftersom även bröstmjölken är söt. Undvik helst att amma på natten sedan barnet fått tänder eftersom tänderna behöver vila hela natten. 

Alla barn behöver fluorid

Redan när barnet får sina första tänder bör man börja borsta dem med en mjuk tandborste för att hålla dem rena.  Alla barn som fått sin första tand behöver fluoridtandkräm. Lägg på tandkräm i samma mängd som storleken av barnets lillfingernagel, när barnet blir två år, öka till storleken av en ärta. Från sex års ålder, lägg på två centimeter vuxentandkräm (1450 ppm fluorid).

 


Tillbaka till toppen