Tandborstar och tandkräm

En mjuk tandborste är bäst för dina tänder, borstar du för hårt riskerar du att skada tandkött och tandhalsar. Välj också en tandkräm som innehåller fluorid.

Det är viktigt att borsta tänderna morgon och kväll för en god munhälsa, skölj inte munnen efteråt. Låt fluoriden ligga kvar på tänderna.

Om du borstar felaktigt, trycker för hårt eller har en för hård tandborste kan tandköttet dra sig undan och blotta tandhalsen. Det kan innebära att du får obehagliga ilningar i tänderna.

Gnuggmetoden

Vinkla tandborsten snett mot tandköttet och gnugga försiktigt med små rörelser. Det är viktigt att det blir rent under och vid tandköttskanten. Du ska inte trycka tandborsten för hårt mot tänderna, då böjer du stråna och får sämre effekt. Dessutom slits tandborsten snabbt och stråna spretar åt alla håll. Det är stråtopparna som ska borsta bort placken. Gnugga varje tand med korta rörelser. Du ska bara föra tandborsten ett par millimeter fram och tillbaka.

Att välja tandborste

En bra tandborste är mjuk, spänstig och har ett ganska litet huvud. Mjukheten gör att varken tänder eller tandkött skadas, medan det lilla huvudet gör det möjligt att komma åt även längst in i munnen. Byt gärna ut tandborsten med två månaders mellanrum eller när stråna börjar att spreta.

Många undrar om en eltandborste är bättre än en vanlig tandborste. Eltandborstar rengör lika bra, eller lika dåligt, som vanliga tandborstar. Resultatet beror helt på dig som borstar. 

Vilken tandkräm ska jag ta?

Det absolut viktigaste är att tandkrämen innehåller fluor - ett naturligt ämne som stärker tänderna. Några tandkrämer anges ha speciella egenskaper som t ex mot känsliga tandhalsar, sköra slemhinnor eller plack- och tandstensbildning. Använd den fluortandkräm som du tycker bäst om. Rådgör med vår tandvårdspersonal om du har särskilda önskemål.

Borsta barnens tänder

Redan när ett barn får sina första tänder är det viktigt att börja borsta dem med en mjuk tandborste. Alla barn som fått sin första tand behöver fluortandkräm på tandborsten morgon och kväll. En vuxen bör hjälpa barnet att borsta tänderna ända upp i 12-årsåldern.


Tillbaka till toppen