Tandtråd och tandstickor

Tandborsten klarar inte allt. Det finns ställen i munnen som är omöjliga att göra rena med en vanlig tandborste - och det är mellan dina tänder. Det är också extra viktigt att göra rent just där, eftersom detta område är speciellt utsatt. Tandköttsinflammationer och kariesangrepp startar till exempel ofta där.

Tandtråd för tänder som sitter tätt

Om dina tänder sitter tätt eller om ditt tandkött fyller utrymmet mellan dem ska du använda tandtråd för rengöringen mellan tänderna. Det finns flera olika tandtrådssorter att välja bland: flat eller rund, vaxad eller ovaxad. Den flata vaxade tandtråden är ofta enklast att använda och går lättast att föra ner mellan tänderna, men det är en smaksak. Prova dig fram eller diskutera med din personal om vad som passar dig och din mun bäst.

Gör så här:

Låt tandtråden noggrant följa den ena tandytan och försiktigt glida ner i tandköttsfickan. Dra den sakta uppåt igen. För sedan tråden ner och upp även längs den andra tandytan.  Gör så mellan alla tänder och glöm inte de innersta tändernas baksidor!

Tandstickor

Om du har stora mellanrum är tandstickor ofta det bästa alternativet. Tandstickorna är trekantiga och finns i flera olika tjocklekar. Om du är osäker på vilken storlek du behöver - fråga oss på Folktandvården.

Gör så här:

Fukta tandstickan och för in den mellan tänderna med den platta sidan (basen) mot tandköttet. När den inte går att föra in längre, gnid stickan fram och tillbaka med ett lätt tryck mot tandköttet. Obs! "Tandpetare" som du t ex får på restauranger gör inte rent dina tänder. De ska endast användas till att peta bort matrester, som har fastnat mellan tänderna.

Mellanrumsborstar

Ett annat bra alternativ för dig med stora mellanrum eller med en brokonstruktion kan vara mellanrumsborstar. De ser ut som små flaskborstar och finns i flera olika utformningar. Fråga oss om råd!

Om tandköttet börjar blöda

Det kan hända att ditt tandkött börjar blöda när du använder tandtråd eller tandstickor. Blödningen kan bero på att du använder fel teknik. Den kan också vara ett tecken på tandköttsinflammation - ett bevis på att rengöringen mellan tänderna verkligen behövs. Om blödningen fortsätter, eller om du är fundersam på om du gör rätt, ta kontakt med oss.


Tillbaka till toppen