Aktivator

Vad är en aktivator?

Det är en tandställning som framför allt används för att behandla överbett, ibland med utstående framtänder i överkäken och djupa bett.

Hur ser den ut?

En aktivator kan utformas olika. Den är gjord av plast och ligger an mot både gom och tänder i över- och underkäke. Det vanliga är att den är försedd med en trådslinga över framtänderna i överkäken.

Hur fungerar den?

Aktivatorn påverkar tänder och käkar aktivt fast den ligger lös i munnen. Med tandställningen på plats kan man endast bita ihop med underkäken framskjuten. På så sätt påverkas tillväxten av käkarna. Relationen mellan över- och underkäke förändras och resultatet blir att överbettet minskar med tiden.

Samtidigt som käkarnas tillväxt påverkas används aktivatorn till att flytta tänder. Deras växtriktning kan styras och metalltråden över framtänderna i överkäken trycker på tänderna så att de flyttas rätt.

Eftersom den är relativt stor är det svårt att prata med den i munnen. Den ska användas nattetid och några timmar på dagen för att få tillräcklig effekt. Behandlingen tar ofta lång tid - räkna med upp till 3 år.

Aktivatorn kan kombineras med ett inbyggt extraoralt drag (nackdrag) för att påverka överkäken.

Skötsel

Det fastnar lätt beläggningar på tandställningar och tänder. Var därför noga med att göra rent både tänder och aktivator. Borsta ordentligt morgon och kväll. Tänderna kan ömma något i början av behandlingen. Det går snart över. En aktivator ska förvaras i en ask, när den inte är i munnen. Tänk på att hundar gärna tuggar på en aktivator.


Tillbaka till toppen